Ανοίγει τα σύνορά της η Ευρώπη, ποιες οι χώρες που μπαίνουν στη «λευκή λίστα»

2020-06-27

Οι Ευρωπαίοι διπλωμάτες κατέληξαν σε συμφωνία για το άνοιγμα των ευρωπαϊκών συνόρων και θέλουν να αρχίσουν να υποδέχονται από την 1η Ιουλίου πολίτες τρίτων χωρών. 

Πρέσβεις των 27 χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συζήτησαν την Παρασκευή και πάλι το θέμα της «ασφάλειας» για αυτές τις χώρες και, σύμφωνα με το Reuters, θα υπάρξει μια πρώτη, άτυπη απάντηση, μέχρι το βράδυ του Σαββάτου.

Σύμφωνα με την αμερικανική εφημερίδα Washington Post, η Ευρώπη συντάσσει λίστα (προσχέδιο της οποίας φέρεται να είναι έτοιμο) με βάση πως «βαθμολογεί» την αντιμετώπιση του κορονοϊού σε κάθε χώρα, αν και θεωρείται μάλλον απίθανο να επιτραπούν τα ταξίδια από τις ΗΠΑ.

Η Ευρώπη επλήγη ιδιαίτερα από τον κορονοϊό, με την Ιταλία και την Ισπανία να μετρούν χιλιάδες νεκρούς και κρούσματα της νόσου την άνοιξη.

Οι περισσότερες χώρες έχουν περιορίσει την εξάπλωση του ιού, με αποτέλεσμα να είναι έτοιμες να συζητήσουν το ενδεχόμενο ανοίγματος των συνόρων τους με χώρες που έχουν αντίστοιχα καλό επιδημιολογικό «προφίλ».

Μια θέση στη λίστα με τις 15 «ασφαλείς χώρες» αναμένεται να έχει και η Κίνα, παρά τον σκεπτικισμό της Ευρώπης για τη διαφάνειά της αναφορικά με την πανδημία. Έτσι, η Ε.Ε. αναμένεται να ανοίξει τα σύνορά της σε επισκέπτες από την Κίνα εάν το Πεκίνο κάνει το ίδιο για τους Ευρωπαίους.

«Πράσινο φως» αναμένεται και για τους ταξιδιώτες από Αυστραλία, Αλγερία, Καναδά, Γεωργία, Ιαπωνία, Μαυροβούνιο, Μαρόκο, Νέα Ζηλανδία, Ρουάντα, Σερβία, Νότια Κορέα, Ταϊλάνδη, Τυνησία και Ουρουγουάη.

Εκτός τέθηκαν οι ΗΠΑ, η Ρωσία, η Βραζιλία, η Τουρκία, η Βόρεια Μακεδονία και η Αλβανία.

Η εξαίρεση των ΗΠΑ από τον κατάλογο «δείχνει» πως η Ευρώπη δεν είναι ευχαριστημένη με την αντιμετώπιση του κορονοϊού στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού.

Την Παρασκευή, στις ΗΠΑ καταγράφηκαν τουλάχιστον 40.000 κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2, ο υψηλότερος ημερήσιος απολογισμός αφότου ο νέος κορονοϊός άρχισε να εξαπλώνεται στη χώρα.

Η τελική λίστα, σύμφωνα με πληροφορίες, θα ανανεώνεται κάθε δύο εβδομάδες, ώστε να επαναξιολογούνται όλες οι εξελίξεις αναφορικά με τον κορονοϊό.

πηγή: dikaiologitika.gr