Διακοπές με τον σκύλο: Όλα όσα πρέπει να ξέρετε πριν ξεκινήσετε

2019-08-01

Όπως προετοιμαζόμαστε εμείς - ψυχολογικά και πρακτικά - για τις καλοκαιρινές μας διακοπές, έτσι πρέπει να προετοιμάσουμε τον σκύλο μας για την ομαλή προσαρμογή του σε διαφορετικές συνθήκες και νέες εμπειρίες

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Επιτρέπεται να πάρω τον σκύλο στην παραλία για μπάνιο;

Είναι η παραλία τόσο «αθώα» για τον σκύλο μας;

Οι μέρες των καλοκαιρινών σας διακοπών πλησιάζουν. Είστε ενθουσιασμένοι, καθώς εφέτος θα ετοιμάσετε βαλίτσα και για το νέο μέλος της οικογένειάς σας, που δεν είναι άλλο από τον σκυλάκο σας. Είστε, όμως, κατάλληλα προετοιμασμένοι;

Η θετική εκπαιδεύτρια σκύλων Ιωάννα Κουμεντάκη, έχει κάποιες πολύτιμες συμβουλές να σας δώσει.

Οι διακοπές είναι μια μοναδική ευκαιρία να έρθετε πιο κοντά με τον σκύλο σας και να αναπληρώσετε τον χρόνο που, τυχόν, έχετε χάσει από τις υποχρεώσεις της καθημερινότητας.

Ο σκύλος μας θα πρέπει να θεωρείται οικογένεια. Και η οικογένεια πηγαίνει διακοπές όλη μαζί. Κλείνουμε, λοιπόν, το κατάλληλο pet friendly ξενοδοχείο και βρίσκουμε τις πιο pet friendly παραλίες, για να απολαύσουμε όλοι μαζί αυτές τις μέρες.

Προετοιμασία

Αρχικά, θα πρέπει να έχουμε φροντίσει να προετοιμάσουμε τον σκύλο μας για την ομαλή προσαρμογή του σε διαφορετικές συνθήκες και νέες εμπειρίες, αρκετούς μήνες πριν από τις διακοπές μας. Όσο πιο συχνά ταξιδεύει ο σκύλος σας, τόσο μεγαλύτερη εξοικείωση αποκτά με τις μετακινήσεις. Με τη βοήθεια θετικού διπλωματούχου εκπαιδευτή, θα πρέπει:

  • να έχουμε κοινωνικοποιήσει σωστά τον σκύλο μας
  • να του έχουμε μάθει να περπατάει ήρεμα στο λουρί
  • να δέχεται το crate (κλουβάκι) και να νιώθει ήρεμος στο κλουβί/τσάντα μεταφοράς
  • να έχει γίνει θετική σύνδεση για τη μετακίνησή του με αυτοκίνητο ή μηχανή
  • να δέχεται το φίμωτρο χωρίς να του προκαλεί άγχος ή δυσφορία
  • να έχει γίνει θετική σύνδεση στην περιοχή του λιμανιού, τόσο με τις μυρωδιές, την πολυκοσμία και τον θόρυβο από φωνές, φορτηγά και βαλίτσες, όσο και με το μέγεθος των πλοίων, ή τον θόρυβο που κάνουν όταν σαλπάρουν.

Με αυτόν τον τρόπο ο σκύλος μας θα μπορέσει να διαχειριστεί το στρες του, και θα του μείνει μόνο η θετική εμπειρία της επιβράβευσης που θα μας ακολουθήσει στο ταξίδι μας.

Εκτός από την ειδική τσάντα μεταφοράς/crate, θα πρέπει να φροντίσουμε να ετοιμάσουμε σωστά τη βαλίτσα του. Ενδεικτικά θα πρέπει να περιέχει: το κρεβάτι/μαξιλάρα του, τα σαμπουάν του, χτένα, οδοντόβουρτσα, πετσέτα μπάνιου, τα αγαπημένα του παιχνίδια, που επιπλέουν σε νερό, και τα μπολ φαγητού - νερού. Έτσι βοηθάμε τον σκύλο μας να νιώσει, γρηγορότερα, οικεία στο νέο περιβάλλον. Δεν ξεχνάμε να πάρουμε μαζί μας ζώνη ασφαλείας αυτοκινήτου, τουλάχιστον από δύο τεμάχια περιλαίμια - στηθόλουρα - οδηγούς.

Δεν ξεχνάμε το φαρμακείο

Πολύ βασικό είναι να έχουμε φτιάξει, με τη βοήθεια κτηνιάτρου, το φαρμακείο, το οποίο έχουμε πάντα μαζί μας, έτσι ώστε σε περίπτωση δυσάρεστης κατάστασης να βοηθήσουμε το ζώο μας, μέχρι να μεταφερθεί στο πλησιέστερο κτηνιατρείο. Το φαρμακείο θα πρέπει να είναι εφοδιασμένο, για περίπτωση άμεσης ανάγκης, με αντιεμετικά, χάπια για στομαχικά προβλήματα, αντισταμινικά για περίπτωση αλλεργίας, αντιφλεγμονώδη χάπια για τσιμπήματα, γάζες, αντισηπτικό για καθαρισμό πληγών, αιμοστατική σκόνη, μπαμπάκι και φυσιολογικό ορό σε μικρές αμπούλες.

Μικροτσίπ και ταυτότητα

Βάσει νόμου και για λόγους ασφαλείας, θα πρέπει το ζώο να φέρει μικροτσίπ και, φυσικά, χαραγμένη και κρεμασμένη στο κολάρο του κάποια ταυτότητα με τα τηλέφωνα επικοινωνίας, για την περίπτωση που χαθεί.

Έχουμε μαζί το ανανεωμένο βιβλιάριο υγείας, που αναγράφει και τον αριθμό του μικροτσίπ του ζώου, καθώς και μια πρόσφατη φωτογραφία εκτυπωμένη, σε περίπτωση απώλειας, έτσι ώστε να μη χρειάζεται να την αναζητούμε στο κινητό μας για να δείξουμε ποιος είναι ο σκύλος μας.

Αποπαρασίτωση

Επίσης, με τη βοήθεια του κτηνιάτρου έχουμε φροντίσει για την αποπαρασίτωση, έχουμε λάβει τις κατάλληλες προφυλάξεις για τα τσιμπούρια, ψύλλους, σκνίπες, και έχουμε πάντα μαζί μας το κατάλληλο σπρέι (π.χ. σιτρονέλλας).

Αναζήτηση κτηνιάτρων

Κατά την προετοιμασία μας, έχουμε εντοπίσει τους κτηνιάτρους της περιοχής, στην οποία θα περάσουμε τις διακοπές μας. Έχουμε αποθηκεύσει τα τηλέφωνα στο κινητό μας και, παράλληλα, επικοινωνούμε μαζί τους, εκ των προτέρων, για να σιγουρευτούμε ότι ισχύουν τα συγκεκριμένα τηλέφωνα και να μάθουμε τα ωράρια λειτουργίας, σε περίπτωση ανάγκης.

Ο νόμος για τον σκύλο στην παραλία

Θα πρέπει να διευκρινιστεί ότι υπάρχει διαφορά ανάμεσα στο να βρίσκεται μαζί μας ο σκύλος στην παραλία και στο να κολυμπά στη θάλασσα. Η παρουσία, και όχι το μπάνιο, των σκύλων επιτρέπεται σε όλες τις παραλίες, οργανωμένες και μη, αρκεί ο σκύλος να συνοδεύεται, να φορά λουρί, και να έχει ανανεωμένο βιβλιάριο υγείας. Το μπάνιο στη θάλασσα επιτρέπεται σε μη πολυσύχναστες παραλίες. Και πάλι, θα πρέπει να απομακρύνουμε τον σκύλο μας εάν κάποιος λουόμενος παραπονεθεί.

Προσοχή!

Οι σκύλοι μπορεί εύκολα να αφυδατωθούν, να πάθουν εγκαύματα ή ηλίαση, γι' αυτό οι ώρες που επιτρέπεται το ζώο να είναι εκτεθειμένο στη ζέστη είναι αντίστοιχες με αυτές που επιτρέπεται για ένα παιδί. Δηλαδή, το πρωί μέχρι τις 11 και μετά τις 17:00.

Τις υπόλοιπες ώρες αφήνουμε τον σκύλο μας να ξεκουραστεί στο δωμάτιο του ξενοδοχείου. Δεν τον αφήνουμε ποτέ σε παρκαρισμένο αυτοκίνητο, γιατί οι υψηλές θερμοκρασίες που καταγράφονται εντός του οχήματος και διάφορα άλλα ατυχήματα που μπορεί να συμβούν, βάζουν σε κίνδυνο τη ζωή του.

Σε υψηλές θερμοκρασίες θα πρέπει να του δίνουμε συνεχώς νερό. Παρατηρούμε πάντοτε το ζώο για τυχόν σημάδια αφυδάτωσης, όπως ταχυκαρδία, κολλώδη σάλια, έντονο - συνεχόμενο λαχάνιασμα και ανεβασμένους σφυγμούς.

Μετά τις βουτιές, στεγνώνουμε και καθαρίζουμε καλά τα αυτιά του, ώστε να αποφευχθούν πιθανές λοιμώξεις. Δίνουμε ιδιαίτερη προσοχή στα μάτια, να μη γεμίσουν με άμμο. Τα ξεπλένουμε με φυσιολογικό ορό ή με οφθαλμικές σταγόνες. Ξεπλένουμε το σώμα του ζώου με άφθονο καθαρό δροσερό νερό, ώστε να αποφευχθεί η ξηρότητα του δέρματος από το αλάτι.

Σκύλος και θάλασσα

Υπάρχουν σκύλοι που αγαπούν τη θάλασσα και το νερό, και δεν χάνουν ευκαιρία να κάνουν τις βουτιές τους. Υπάρχουν, όμως, και σκύλοι που δεν τους αρέσει, ή το φοβούνται, και το αποφεύγουν. Δώστε τον απαραίτητο χρόνο στον σκύλο σας να νιώσει άνετα και μην τον πιέζετε να μπει στην θάλασσα, ειδικά εάν δεν τον έχετε φέρει σε επαφή μαζί της σταδιακά και με θετικό τρόπο από τότε που ήταν κουτάβι.

Μόλις φτάσετε

Ο σκύλος μας χρειάζεται λίγο χρόνο για την προσαρμογή του στο νέο περιβάλλον. Μόλις φτάσετε στον προορισμό σας, μπορείτε να βγείτε μια μεγάλη βόλτα, για να εκτονωθεί ο σκύλος μετά το ταξίδι και να εξερευνήσει τις νέες μυρωδιές που τον περιβάλλουν.

Το πρώτο βράδυ της διαμονή σας, καλό θα ήταν, να το περάσετε όλοι μαζί και, ιδανικά, να μην κανονίσετε κάποια έξοδο, αφήνοντας τον σκύλο σας μόνο του σε ένα άγνωστο περιβάλλον.

Το πρόγραμμα του σκύλου, σε ό,τι αφορά το φαγητό και τις βόλτες του, θα πρέπει να τηρηθεί πιστά κατά τη διάρκεια των διακοπών. Κρατώντας σταθερό πρόγραμμα, βοηθάμε τον σκύλο μας να είναι λιγότερο αγχωμένος στις νέες συνθήκες.

Καλό καλοκαίρι και καλές σκυλο-βουτιές!


ygeiamou.gr