Ε. Λέκκας: Βροχερός ο καιρός το Σαββατοκύριακο στην Κρήτη

2017-11-17Η παραμονή του Βαρομετρικού χαμηλού στα δυτικά της Ελλάδας συνεχίζει να τροφοδοτεί με νότιο ρεύμα ολόκληρη τη χώρα ευνοώντας τις βροχοπτώσεις και την ανάπτυξη καταιγίδων σε αρκετές περιοχές

Στην Κρήτη εκδηλώνονται από την Πέμπτη το βράδυ, σε τοπικό επίπεδο λίγες βροχές, χωρίς ιδιαίτερα μεγάλες εντάσεις, παρά το γεγονός ότι σχηματίζονται καταιγίδες που συνοδεύονται από αστραπές οι οποίες όμως οφείλουν την δημιουργία τους και στην σκόνη που έχει μεταφερθεί στην ατμόσφαιρα. Από το βράδυ της Παρασκευής αναμένεται η σταδιακή μετακίνηση του Βαρομετρικού χαμηλού προς τα ανατολικά με το κέντρο του να περνά το Σάββατο προς την Κυριακή πάνω από την Κρήτη. 

Αν και φαίνεται να είναι εξασθενημένο, τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία δίνουν βροχές και τοπικές καταιγίδες κυρίως σε δυτικές και νότιες περιοχές της Κρήτης με αρκετά σημαντικά ύψη βροχής, θα πρέπει όμως να επισημάνουμε ότι το σύστημα αυτό απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή καθότι μπορεί να αλλάξει τα προγνωστικά δεδομένα και να εμφανίσει καιρικές καταστάσεις σε τοπικό επίπεδο που αυτή τη στιγμή αδυνατούμε να προβλέψουμε. 

Με τα νεότερα λοιπόν δεδομένα αναμένουμε σποραδικές βροχές να σημειώνονται κατά τόπους και σήμερα σε λίγες περιοχές του νησιού. Οι άνεμοι διατηρούνται από Νότιες διευθύνσεις με την ένταση τους να φθάνει στα 3 ως 4 Μποφώρ και τη θερμοκρασία να φθάνει έως και τους 23 °C. Για το Σάββατο αναμένουμε και πάλι βροχές και κατά τόπους καταιγίδες, ιδιαίτερα στα δυτικά και τα νότια τμήματα της Κρήτης. Τα μεγαλύτερα ύψη βροχής εμφανίζονται στα δυτικά- νοτιοδυτικά και νότια των Χανίων έως και νότια του Ρεθύμνου, με πιθανότητα όμως για εκδήλωση καταιγίδων και ανατολικότερα. 

Οι άνεμοι θα συνεχίσουν να πνέουν από Νότιες και αργότερα Νοτιοδυτικές διευθύνσεις με ένταση αρχικά 3 έως 4 Μποφώρ με σταδιακή ενίσχυση από τις βραδινές ώρες. Άστατος θα είναι ο καιρός και την Κυριακή μέχρι τις μεσημβρινές ώρες, με βροχές κατά τόπους, ενώ δεν αποκλείεται να σημειωθούν και τοπικές καταιγίδες. Οι άνεμοι σταδιακά θα στραφούν από Δυτικές έως και Βορειοδυτικές διευθύνσεις και θα ενισχυθούν φθάνοντας τα 5 έως 6 , τοπικά έως και 7 Μποφώρ. 

Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση και θα κυμανθεί από τους 14°C έως τους 20°C. Με την έναρξη της επόμενης εβδομάδας αναμένεται πρόσκαιρη ενίσχυση των Δυτικών ανέμων οι οποίοι σταδιακά θα αποκατασταθούν σε Βορειοδυτικούς έως και Βόρειους με περαιτέρω πτώση της Θερμοκρασίας. 

Λέκκας Εμμανουήλ

Μετεωρολόγος