«Έφυγε» ο σκηνοθέτης και «ψυχή» του Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας, Αντώνης Παπαδόπουλος

2020-03-27

'Eφυγε από τη ζωή, σε ηλικία 64 ετών, την Πέμπτη, ο σκηνοθέτης και καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας, Αντώνης Παπαδόπουλος.
Ο Αντώνης Παπαδόπουλος έχασε την πολύμηνη μάχη με τον καρκίνο, αφήνοντας ορφανό έναν θεσμό που αποτέλεσε για τον ίδιο έργο ζωής.

Γεννημένος το 1956 στην Αθήνα, ο Αντώνη Παπαδόπουλος σπούδασε σκηνοθεσία κινηματογράφου στην Ακαδημία του Κιέβου. Κατά τη διάρκεια των σπουδών του, μάλιστα, σκηνοθέτησε θεατρικές παραστάσεις, στις οποίες συμμετείχε και ως ηθοποιός, ενώ έκανε, παράλληλα, έξι ταινίες μικρού μήκους.

Επιστρέφοντας στην Ελλάδα, δίδαξε στη σχολή κινηματογράφου Χατζίκου. Στενή υπήρξε και η συνεργασία του με τη δημόσια τηλεόραση, για την οποία γύρισε αρκετά ντοκιμαντέρ.

Από το 1985 συμμετείχε ενεργά στην πρωτοβουλία υποστήριξης του Φεστιβάλ Δράμας ως κύριου φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους στην Ελλάδα, το οποίο κατάφερε να καθιερώσει ως σημαντικό κινηματογραφικό θεσμό και μάλιστα με διεθνή αναγνώριση. Ανέλαβε την καλλιτεχνική του διεύθυνση το 1999 και παρέμεινε στο τιμόνι του μέχρι το τέλος της ζωής του.

Από το 2003 ήταν μέλος της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου, ενώ διετέλεσε επίσης μέλος της κριτικής επιτροπής των Κρατικών Βραβείων Ποιότητας Κινηματογράφου του υπουργείου Πολιτισμού από το 1999 έως το 2009 και από το 2005 έως το 2006 συνεργάστηκε με το ΥΠΠΟΑ ως Ειδικός Σύμβουλος Κινηματογραφίας.

Στις 14 Ιανουαρίου, η Εταιρεία Ελλήνων σκηνοθετών βράβευσε τον Αντώνη Παπαδόπουλο για τη σημαντική προσφορά του στον κινηματογράφο και στον χώρο του πολιτισμού.

Εταιρεία Ελλήνων Σκηνοθετών

«Έφυγε» από κοντά μας ο αγαπητός συνάδελφος σκηνοθέτης και η «ψυχή» του Φεστιβάλ Δράμας ο Αντώνης Παπαδόπουλος μετά από καιρό ταλαιπωρίας της υγείας του.

Πρόσφατα βραβεύτηκε από την Εταιρεία Ελλήνων Σκηνοθετών 14 Ιανουαρίου για την μεγάλη προσφορά του στον πολιτισμό και στον χώρο του κινηματογράφου.

Στην ουσία βραβεύτηκε η ψυχή του Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας μιας και ο ίδιος μέσα από τον θεσμό που συνδέθηκε σε μεγάλο βαθμό με την δική του προσωπική διαδρομή και έχει συμβάλλει σε μεγάλο βαθμό στην στήριξη και την ενθάρρυνση των νέων Ελλήνων και ξένων κινηματογραφιστών.

Η προσφορά του Αντώνη Παπαδόπουλου όχι μόνο στο Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους της Δράμας αλλά και στον ελληνικό κινηματογράφο γενικότερα είναι πολύ σημαντική.

Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Δραμινού Φεστιβάλ βρισκότανε στο τιμόνι του καλλιτεχνικού μέρους του θεσμού από το 1999 αν και ο ίδιος ως κινηματογραφιστής και άνθρωπος του σινεμά ασχολήθηκε με τον θεσμό από το 1989.

Γνωρίζοντας λίγο καλύτερα τον "τιμονιέρη" του Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους της Δράμας αξίζει να θυμηθούμε ότι ήταν ο άνθρωπος που έστεκε μέχρι πριν καιρό επάξια στην καλλιτεχνική διεύθυνση του θεσμού κάτω από οποιεσδήποτε, συνθήκες δύσκολες ή εύκολες.

Ο ίδιος αποφοίτησε το 1984 από το τμήμα Σκηνοθεσίας Κινηματογράφου της Ακαδημίας του Κιέβου. Μάλιστα στον χρόνο των σπουδών του σκηνοθέτησε για το θέατρο ενώ έπαιξε και σε ρόλους θεατρικών παραστάσεων ενώ έκανε και έξι ταινίες μικρού μήκους. Στην συνέχεια ο Αντώνης Παπαδόπουλος γύρισε στην Ελλάδα. Προσέφερε τις γνώσεις του ώς διδάσκων στη σχολή κινηματογράφου Χατζίκου. Από την χρονιά του 1986 συνεργάστηκε με την κρατική τηλεόραση δημιουργώντας για την τότε ΕΡΤ πολλά αξιόλογα ντοκιμαντέρ.

Ο Αντώνης Παπαδόπουλος που διατελεί επίσης ως μέλος στην κριτική επιτροπή των Κρατικών Βραβείων Ποιότητας Κινηματογράφου του Υπουργείου Πολιτισμού από το 1999 έως το 2009 και από το 2005 έως το 2006 συνεργάστηκε με το Υπουργείο Πολιτισμού ως Ειδικός Σύμβουλος Κινηματογραφίας. Παράλληλα από το 2003 ήταν μέλος της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου.

Επιπλέον από το 2004 έως το 2007 εργάστηκε ως διδάσκων καθηγητής, στην Σκηνοθεσία Κινηματογράφου, στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

Ο μεταξύ άλλων, έμπειρος και αναγνωρίσιμος διεθνώς σκηνοθέτης και κινηματογραφιστής, που έχει συμμετάσχει σε πολλές Κριτικές Επιτροπές των Κινηματογραφικών θεσμών ανά την

«Γηραιά ήπειρο», βραβεύτηκε από την ΕΕΣ, σε κλίμα πραγματικής συγκίνησης και εν μέσω θερμών χειροκροτημάτων από τους συναδέρφους του στην Εταιρεία Ελλήνων Σκηνοθετών.

Ο Αντώνης Παπαδόπυλος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1956. Το 1984 αποφοίτησε από το τμήμα σκηνοθεσίας κινηματογράφου της Ακαδημίας του Κιέβου (πτυχίο και master).

Γυρίζει ταινίες και από το 1986 και συνεργάζεται με την κρατική τηλεόραση.

ΦΙΛΜΟΓΡΑΦΙΑ

1982, Αλμπουμ, 35mm, 10'1983,
Αναμέτρηση, 35mm, 18'1984,
Δράκων, 35mm, 20',Βραβείο καλύτερης σκηνοθεσίας Φεστιβάλ Molodist Κιέβου 19841985, Στο Καστελόριζο, 35mm, 40',Κρατικό Βραβείο του Υπουργείου Πολιτισμού1986,
Το άσπρο άλογο στο βάθος του ανθρακωρυχείου, ντοκυμαντέρ, 16mm, 34'1988,
Λήμνος η φίλτατη, ντοκυμαντέρ, 16mm, 50',Βραβείο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης 1989,
Κρατικό Βραβείο ΥΠΠΟ 19891989,
Εικαστικές μορφές, σειρά ντοκυμαντέρ για την ΕΡΤ, Δημήτρης Καλαμάρας Κρατικό Βραβείο ΥΠΠΟ 1990-1990,
Δομήνικος Θεοτοκόπουλος, Κρης εποίει, σειρά ντοκυμαντέρ για την ΕΡΤ-2003,
Βαρέα & Ανθυγιεινά

ΤVXS