Έρχεται το πρώτο μουσείο αφιερωμένο στις… selfies

2018-01-31

Σε μια εποχή εθισμού στα κοινωνικά δίκτυα και συνεχή δημοσίευση φωτογραφιών, ένα μουσείο στο Λος Άντζελες επιδιώκει να εξερευνήσει την κουλτούρα των selfies.

Ειδικότερα, το Μuseum of Selfies, είναι ένα νέο διαδραστικό μουσείο, 8.000 τετραγωνικών μέτρων, αφιερωμένο στην τέχνη της αυτοπροσωπογραφίας που θα ανοίξει τις πύλες του τον Απρίλιο. Στόχος του μουσείου είναι να καταγράψει την 40.000 χρόνων ιστορία της αυτοπροσωπογραφίας και του «φαινομένου της selfie» στην εποχή των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Με τη μελέτη της αυτοπροσωπογραφίας από την εποχή των πορτρέτων των προϊστορικών σπηλαίων μέχρι τη σημερινή εποχή των θανάτων που συνδέονται με selfies, το μουσείο υπόσχεται να αλλάξει τον τρόπο θέασης της ευρέως διαδεδομένης τάσης.

Το μουσείο των Selfies είναι η δημιουργία του Τόμι Χόντον, σχεδιαστή escape rooms (δωματίων απόδρασης) και του Ταΐρ Μαμέντοφ, σεναριογράφου και ηθοποιού, οι οποίοι ήθελαν να διερευνήσουν την ιστορία των selfies και γιατί οι άνθρωποι αισθάνονται την ανάγκη να αναπαράγουν εικόνες του εαυτού τους.

Οι επισκέπτες μπορούν να εξερευνήσουν την προέλευση των selfies μέσα από τον φακό της τέχνης, της ιστορίας, της τεχνολογίας και του πολιτισμού ενώ παράλληλα μπορούν να βγάλουν selfies με τις διαδραστικές εγκαταστάσεις στο μουσείο.

Οι ενότητες του «μουσείου» χωρίζονται ανάλογα με τα δύο τμήματα της έκθεσης: Το πρώτο είναι ένα timeline της selfie από την πρώτη ζωγραφιά σε σπήλαιο έως το Facebook και τις κάμερες των κινητών. «Αν δεν είχαμε social media η selfie ίσως δεν θα είχε απογειωθεί», ανέφερε ο Τόμι Χόντον σύμφωνα με την εφημερίδα «The Guardian». «Μπορείτε να βγάλετε selfie με Polaroid, αλλά αν δεν μπορείτε να τη μοιραστείτε ή να την ανεβάσετε γρήγορα, τι αντίκτυπο θα έχει;», πρόσθεσε ο ίδιος.

Στο δεύτερο μέρος της έκθεσης παρουσιάζεται μια σειρά από σύγχρονους καλλιτέχνες που έχουν δημιουργήσει έργα τέχνης εμπνευσμένα από την κουλτούρα των selfies, αλλά τα ονόματά τους δεν έχουν γίνει ακόμα γνωστά.

Από την έκθεση βέβαια, δεν παραλείπεται η αναφορά στις «μοιραίες», επικίνδυνες selfies που οδήγησαν ορισμένους ριψοκίνδυνους ανθρώπους στον θάνατο. Όπως αποκαλύπτουν τα στοιχεία, περισσότεροι από 300 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από δυστυχήματα που συνδέονται με selfies. Με αυτή και με τόσες άλλες αφορμές, οι υπεύθυνοι της έκθεσης ελπίζουν να εγείρουν ερωτήματα, αλλά και να δώσουν απαντήσεις στο γιατί τελικά οι άνθρωποι βγάζουν selfies.

Πηγή: tvxs.gr