Η ιταλική Vogue κυκλοφορεί με εξώφυλλα-έργα τέχνης -Η νέα ηθική της μόδας 

2020-01-10

Ο κόσμος της μόδας και των εικαστικών αιφνιδιάστηκαν ευχάριστα, και μια νέα συζήτηση άνοιξε ακαριαία το βράδυ της Τρίτης όταν η ιταλική Vogue έβγαλε τις πρώτες εικόνες του νέου της τεύχους. Καμία φωτογράφιση. Στη θέση τους, δημιουργίες ζωγράφων και άλλων εικαστικών. Το σύνθημα είναι Τέχνη και Βιωσιμότητα.

Η νέα ηθική της μόδας είναι επιτέλους εδώ και γίνεται πράξη από τα μεγαθήρια, από αυτούς τους ίδιους που εξέθρεψαν το τέρας την υπερκατανάλωσης, της πολυτέλειας χωρίς όρια, χωρίς φραγμούς, χωρίς δεύτερη σκέψη για τα έξοδα, την κυρίαρχη εικόνα που γίνεται καταπιεστική για το κοινό. Χωρίς δεύτερη σκέψη για το περιβάλλον και την ηθική ευθύνη μας. Ρούχα που θεωρείται αδιανόητο να φορεθούν για δεύτερη φορά και να φωτογραφηθούν με αυτά οι γυναίκες, αφανισμός των ζώων για χάρη μιας σεζόν, επιβάρυνση του περιβάλλοντος από την υπερπαραγωγή ρούχων και βέβαια από την ενέργεια για τη διακίνηση των αγαθών.

Vogue: Μια βίβλος της μόδας φιλική προς το περιβάλλον

«Τα πάντα ξεκινούν τώρα, δεν υπάρχει περιθώριο να περιμένουμε για τις αλλαγές που επιθυμούμε», τόνισε αναφερόμενη στην ανάγκη να είναι βιώσιμες οι επιλογές μας η Anna Wintour στο Μέγαρο Μουσικής στην ειδική εκδήλωση της ελληνικής έκδοσης της Vogue που διοργανώθηκε με αφορμή τα 100 χρόνια της Καθημερινής. Μόλις τον περασμένο Οκτώβριο, 26 διευθυντές διεθνών εκδόσεων της Vogue σε ψήφισμά τους δεσμεύθηκαν ότι μέσω των περιοδικών τους θα κάνουν ότι μπορούν για να προστατέψουν τον πλανήτη για χάρη των επόμενων γενεών και προκειμένου να σεβαστούν το φυσικό περιβάλλον. Αμήν.

Η ιταλική Vogue, με τον ιδιοφυή διευθυντή της Εmanuele Farneti δεν έχουν απλώς εισέλθει σε αυτή την εποχή, αλλά έκαναν μια αναπάντεχη και μεγαλειώδη χειρονομία προς αυτή την κατεύθυνση. Μια χειρονομία που προφανώς σχεδιαζόταν και προετοιμαζόταν εδώ και καιρό. Δίνοντας ταυτόχρονα μια ισχυρή πλατφόρμα έκφρασης και εξωστρέφειας στην σύγχρονη τέχνη: στο τεύχος που θα κυκλοφορήσει τη Τρίτη 7 Ιανουαρίου δεν θα υπάρχει καμία φωτογραφία. Μηδέν. Στη θέση της θα βρίσκονται εικόνες που δημιούργησαν ανερχόμενοι και καταξιωμένοι ζωγράφοι, δημιουργοί κόμικ, street artists, εικαστικοί από ολόκληρο το φάσμα. Μια win win κατάσταση!

Πηγή: iefimerida.gr