Ισπανία: Το Μουσείο Prado διαθέτει ειδική έκθεση διάσημων έργων τέχνης για άτομα με προβλήματα όρασης

2020-03-04

Είστε ένας από τους εκατομμύρια επισκέπτες που επισκέπτονται ένα μουσείο και καταλήγουν να υποφέρουν από κούραση δύο ώρες μετά; Είναι η στιγμή που όλοι οι πίνακες αρχίζουν να μοιάζουν μεταξύ τους και το μόνο που σκέφτεστε είναι ότι χρειάζεστε μια ωραία κούπα καφέ και λίγο αέρα.

Αν ναι, σας προτείνουμε να κλείσετε τα μάτια σας και να αφεθείτε σε μια άλλη αίσθηση, εκείνη της αφής. Το Museo del Prado της Μαδρίτης εδώ και λίγα χρόνια δίνει σε εμάς αυτή τη δυνατότητα, αλλά το πιο σημαντικό, σε όσους αντιμετωπίζουν προβλήματα όρασης. Είναι γνωστό ότι οι μη βλέποντες πολλές φορές αποκλείονται από πεδία της τέχνης, κάτι που προσπαθεί να αντιμετωπιστεί τα τελευταία χρόνια.

Το Λούβρο, το Metropolitan Museum of Art, και η Εθνική Πινακοθήκη του Λονδίνου έχουν όλες πρόγραμμα αφής, στο οποία επιτρέπουν στους επισκέπτες να νιώσουν τα έργα με τα χέρια τους. Η καινοτομία του Prado είναι μοναδική επειδή χρησιμοποιεί τεχνικές 3D, τρισδιάστατες δηλαδή εικόνες αναπαραγωγής δεκάδων έργων τέχνης.

Επιλέχθηκαν συγκεκριμένα χαρακτηριστικά από κάθε πίνακα, όπως οι υφές, για να αναδειχθούν στην αναπαραγωγή σε 3D. Μία χημική διαδικασία που περιελάμβανε υπεριώδες φως και ειδικό μελάνι πρόσθεσε λίγα χιλιοστά επιπλέον υφής. Τα νέα έργα διατήρησαν το αρχικό χρώμα για όσους έχουν μεν προβλήματα όρασης, αλλά μπορούν να το αντιληφθούν έως έναν βαθμό. 

Οι επισκέπτες μπορούν να νιώσουν έργα του Goya και του Velazquez με έναν μη οπτικό τρόπο. Σύμφωνα με τον κατάλογο της έκθεσης, μπορεί επίσης κανείς να νιώσει πίνακα του Ελ Γκρέκο και τη διάσημη Mona Lisa του Ντα Βίντσι ανάμεσα σε άλλα. Μάλιστα, υπάρχει και μια διαδικτυακή πλατφόρμα που περιέχει όλα τα έργα που είναι διαθέσιμα ή θα προστεθούν στη συλλογή του μουσείου, παρέχοντας και επιπλέον πληροφορίες. 

Τέλος, η έκθεση περιέχει ενημερωτικά κείμενα σε γραφή braille και ακουστικό υλικό που συνοδεύει τα έργα, αλλά και αδιαφανή γυαλιά, τα οποία συνδυαστικά μετατρέπουν την επίσκεψη στο χώρο σε μια αξέχαστη εμπειρία. 

enallaktikidrasi.com