Κρήτη: Προληπτική εκκένωση του φράγματος Αποσελέμη -Εντυπωσιακές εικόνες

2020-01-10

Η κακοκαιρία «Ηφαιστίων» που έπληξε πριν από λίγες ημέρες τη χώρα, έφερε τεράστιες ποσότητες νερού στην Κρήτη, με αποτέλεσμα την υπερχείλιση του φράγματος Αποσελέμη.

Γι' αυτό και ξεκίνησε η διαδικασία της ελεγχόμενης εκκένωσης του φράγματος. Σύμφωνα με το neakriti.gr, είναι χαρακτηριστικό πως, χτες, Τετάρτη, η πληρότητα του φράγματος ήταν στο 84%, με, περίπου, 21 εκατομμύρια κυβικά νερού, δηλαδή, 4 εκατομμύρια κυβικά νερού λιγότερα από τη συνολική χωρητικότητα του φράγματος.

Από τον Οργανισμό Ανάπτυξης Κρήτης Α.Ε. ανακοινώνεται ότι:

«Το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα θα ξεκινήσει η υπερχείλιση του Φράγματος Αποσελέμη.

Ο ΟΑΚ Α.Ε., ως ο υπεύθυνος φορέας κατασκευής και λειτουργίας των έργων Αποσελέμη σε συνεργασία με το Δήμο Χερσονήσου θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας για την αποφυγή κάθε κινδύνου και την προάσπιση της ασφάλειας των πολιτών.

Στο πλαίσιο αυτό και για προληπτικούς λόγους, θα εφαρμοστούν τα κάτωθι μέτρα

προστασίας:

Άνοιγμα αγωγού εκκένωσης φράγματος Αποσελέμη για ελεγχόμενη διοχέτευση του νερού κατάντη του φράγματος στο υφιστάμενο ρέμα Αποσελέμη και ταπείνωση της στάθμης του ταμιευτήρα του Φράγματος.

Κλείσιμο παραλίμνιας οδού του ταμιευτήρα με αναχώματα και κατάλληλη σήμανση.

Κλείσιμο των ισόπεδων διαβάσεων των ρεμάτων (ιρλανδικού τύπου) κατάντη του φράγματος στον οικισμό Ποταμιών του Δήμου Χερσονήσου και απαγόρευση κυκλοφορίας.

Τοποθέτηση κατάλληλης σήμανσης (απαγόρευση διέλευσης).

Παρακαλούνται οι πολίτες (πεζοί ή με οχήματα) να μην προσεγγίζουν την παραλίμνια οδό του ταμιευτήρα, καθώς και το ρέμα Αποσελέμη κατάντη του φράγματος έως την εκβολή του και να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των αρμόδιων φορέων (Πολιτική Προστασία,Αστυνομία, ΟΑΚ ΑΕ).

Εφιστούμε τέλος, την προσοχή των οδηγών και την συμμόρφωση τους στις πινακίδες σήμανσης και στα μέτρα ασφαλούς κυκλοφορίας.

iefimerida.gr, neakriti