Λαγόψαρο: Ειδικός εξηγεί τί το προσελκύει στα ρηχά και τί να προσέχουμε οι γονείς και όχι μόνο

2019-08-06

Με αφορμή την επίθεση λαγόψαρου σε 16χρονο λουόμενο στην Κρήτη, που προκάλεσε τον σοβαρό τραυματισμό του και αναστάτωσε το Πανελλήνιο, ρώτησαμε τον κύριο Χαράλαμπο Ακριώτη, έφορο του Ομίλου Ψαράδων Καναπίτσας «Ποσειδών» στη Χαλκίδα, να μας ενημερώσει σχετικά με αυτό το επικίνδυνο είδος ψαριού, τί πραγματικά συμβαίνει και τί πρέπει να προσέχουμε.


-Καλημέρα σας και σας ευχαριστούμε για τη διάθεσή σας, να μας ενημερώσετε. Αρχικά πείτε μας, τί είναι αυτό το ψάρι και γιατί επικρατεί τέτοια αναστάτωση; Υπήρχε πριν αυτό το είδος στις ελληνικές θάλασσες;-Όχι έχει εμφανιστεί τα τελευταία χρόνια και είναι τοξικό για τον άνθρωπο και σαρκοφάγο-αδηφάγο. Δεν έχει φυσικούς εχθρούς στις ελληνικές θάλασσες γι'αυτό και εξαπλώνεται τόσο γρήγορα.

-Πρέπει να το πειράξει άνθρωπος για να επιτεθεί ή αρκεί να κολυμπάς δίπλα του;
-Το λαγόψαρο ακολουθεί την τροφή, δηλαδή τον γόνο απ' αλλά μικρά ψάρια. Στον άνθρωπο δεν επιτίθεται ωστόσο κάποια προϊόντα αντηλιακής προστασίας που χρησιμοποιούμε (π.χ. αντηλιακά λάδια κλπ) καμιά φορά, τα προσελκύουν.

-Δηλαδή υπάρχουν αντηλιακά που προκαλούν το λαγόψαρο να επιτεθεί;
-Όχι ακριβώς. Κάποια λάδια ή κρέμες είναι πιθανό να προσελκύουν τα ψάρια αυτά στα ρηχά.

-Αν κάποιος το καταναλώσει κατά λάθος, πεθαίνει επί τόπου;
-Όχι άμεσα αλλά αν υπάρχει αλλεργία, μπορεί να πεθάνει εντός λίγων ωρών. Για παράδειγμα, πέρσι πέθαναν Ρωσοι τουρίστες στην Κύπρο από βρώση λαγοκέφαλου. Η κατανάλωσή του, χωρίς να απομακρυνθούν- πριν το μαγείρεμα- μέρη του που περιέχουν τη δηλητηριώδη τοξίνη τετραδοτοξίνη, μπορεί να επιφέρει αναπνευστικές διαταραχές, ανεπάρκεια του κυκλοφορικού συστήματος, μυϊκή παράλυση ακόμη και θάνατο.

-Γιατί πιστεύεις ότι έχει εμφανιστεί στις Ελληνικές θάλασσες τα τελευταία χρόνια;
-Λόγω αύξησης της θερμοκρασίας των υδάτων. Το ψάρι αυτό έχει έρθει από τον ινδικό και τον ειρηνικό ωκεανό. Όλα αυτά και πολλά άλλα έχουν περάσει από την Διώρυγα του Σουέζ, όπως και το λεοντόψαρο.

- Τέλος, τί πρέπει να προσέχουμε αν δούμε κοντά μας το συγκεκριμένο είδος αλλά και γενικότερα;
- Βασικό είναι να μην τα ταίζουμε, να μην πάμε να τα αγγίξουμε και γενικά να αποφεύγουμε την επαφή μαζί τους.

singleparent.gr