"Να είσαι κυρία,είπαν." Η Σίνθια Νίξον σ ένα μοναδικό μονόλογο για τις γυναίκες

2020-02-26

Τον γύρο του διαδίκτυου κάνει συγκλονιστικός μονόλογος της Σίνθια Νίξον με τίτλο «Be A Lady, They Said» («Να είσαι κυρία, είπαν»), που έγινε στο πλαίσιο editorial για το περιοδικό «Girls.Girls.Girls.»

Μέσα σε σχεδόν τρία λεπτά η 53χρονη ηθοποιός ξεγυμνώνει όλα τα «πρέπει» και τα «μη» της κοινωνίας απέναντι στη γυναίκα. Ένα «κατηγορώ» στα κοινωνικά στερεότυπα, που ακόμα και σήμερα παραμένουν πολλές φορές αντιφατικά και χωρίς καμία λογική.

Ένας μονόλογος που δίνει έμφαση σε όλα αυτά τα καταναγκαστικά και αντιφατικά συχνά μεταξύ τους πράγματα, που υποχρεώνονται να κάνουν οι γυναίκες για να παραμένουν συγχρόνως «αδύνατες», «σέξι», «σεμνές» και «ελκυστικές», ρισκάροντας διαρκώς να θεωρηθούν «δύσκολες», «φεμινίστριες» και «αυστηρές».

«Να είσαι κυρία είπαν. Η φούστα σου είναι πολύ κοντή. Η φούστα σου είναι πολύ μακριά. Το παντελόνι σου είναι πολύ στενό [...] Μη δείχνεις το στήθος σου, μη δείχνεις τα εσώρουχά σου, μη δείχνεις τους ώμους σου. Καλύψου. Άσε κάτι στη φαντασία. Να ντύνεσαι σεμνά. Μην προκαλείς. Οι άνδρες δεν μπορούν να συγκρατήσουν τον εαυτό τους. Έχουν ανάγκες. Μην είσαι σφιγμένη. Χαλάρωσε. Δείξε λίγο δέρμα. Δείξε σέξι»


πηγή: Tvxs