Ντάνιελ Εκ: Ο ιδρυτής του Spotify είναι ο πιο ισχυρός άντρας της μουσικής βιομηχανίας

2019-09-12

Στα 16 του η Google τον απέρριψε. Στα 23 του ήταν εκατομμυριούχος. Στα 36 του είναι δισεκατομμυριούχος και η ευρωπαϊκή απάντηση στους τεχνολογικούς τιτάνες της Αμερικής και της Ασίας.

Το περιοδικό Billboard τον έχρισε τον βασιλιά της μουσικής βιομηχανίας το 2017 γιατί κατάφερε να την αναστήσει. Σήμερα η μουσική πλατφόρμα Spotify μετρά 200 εκατομμύρια μηνιαίους χρήστες και 96 εκατομμύρια subscribers (εγγεγραμμένους χρήστες). Ο Συνιδρυτής της και CEO της εταιρείας ξεκίνησε να στήνει την Spotify από το 2006. Το μερίδιο των μετοχών που κατέχει σήμερα αξίζει 2.3 δισεκατομμύρια δολάρια. Ο Ντάνιελ Εκ που παράτησε το κολέγιο στα 23 του ήταν αυτοδημιούργητος εκατομμυριούχος και φυσικά μέλος της λίστας των game changers παγκοσμίως του Forbes. Εννοείται είναι κολλητός του Μαρκ Ζάκερμπεργκ.που ήταν καλεσμένος και στον γάμο του Εκ με την Σοφία Λεβάνετερ στη Λίμνη Κόμο, όπως και ο Κρις Ροκ σε ρόλο παπά και ο Μπρούνο Μαρς που τραγούδησε στο πάρτι.
Όταν μπήκε το Spotify στο χρηματιστήριο η μετοχή της εταιρίας έκλεισε στα 149 δολάρια (την πρώτη ημέρα της εταιρίας στο χρηματιστήριο) φτάνοντας την κεφαλαιοποίησή της στα 26.5 δισεκατομμύρια δολάρια. H Wall Street υποδέχτηκε με ανοιχτές αγκάλες το Spotify. Δεν το λες και λίγο για το παιδί που μεγάλωσε στο υποβαθμισμένο προάστιο της Στοκχόλμης. "Δεν είχαμε πολλά χρήματα όταν μεγάλωνα στο Rågsved" ομολόγησε σε συνέντευξη του στο κρατικό ραδιόφωνο της Σουηδίας το 2012. Είχαν όμως πλούτο στο σπιτικό τού.
Η γιαγιά του ήταν τραγουδίστρια της όπερας και ο παππούς του πιανίστας της τζαζ. Μόλις τεσσάρων ο Ντάνιελ μπορούσε να παίζει κομμάτια στην κλασική κιθάρα. Η δασκάλα της μουσικής από το δημοτικό περιέγραφε τον Εκ ως χαρισματικό τραγουδιστή και κιθαρίστα. Η μουσική του υπάρχει στο Spotify αλλά ο ντροπαλός δισεκατομμυριούχος όταν τον ρωτούν γι αυτό δηλώνει "δεν είμαι η Lady Gaga θα ασχοληθώ αποκλειστικά με το Spotify".
Μέχρι τα 14 του ήξερε να γράφει σε C++ και HTML CGI. Ήταν ήδη περιζήτητος προγραμματιστής κι έφτιαχνε websites για πελάτες με χρέωση 100 δολάρια. Όσο ήταν στο σχολείο δωροδοκούσε τους συμμαθητές του με iPods για να δουλεύουν μαζί του και να τον βοηθούν με τις σχολικές εργασίες. Ως έφηβος "έβγαζε" 50.000 δολάρια το μήνα κατασκευάζοντας ιστοσελίδες και όντως προσέλαβε 25 άτομα να δουλεύουν υπό τις οδηγίες του. Στα 16 του ένιωσε έτοιμος να κάνει αίτηση για δουλειά στην Google αλλά τον απέρριψαν λέγοντας του να επιστρέψει με το πανεπιστημιακό πτυχίο.
Μετά από μερικά χρόνια ο Εκ έλαβε συστημένη επιστολή από τις φορολογικές υπηρεσίες της Σουηδίας που απαιτούσαν φόρους χιλιάδων δολαρίων. "Δεν ήξερα καν ότι τους χρωστούσα" δήλωνε τότε ο Ντάνιελ Εκ. Σε κάποιο σημείο έφτασε κοντά στην χρεωκοπία αλλά η τύχη του χαμογέλασε όταν το Skype (σουηδική εταιρεία για συνομιλίες) πουλήθηκε στο eBay ανοίγοντας ουσιαστικά την πόρτα για εξαγορές στην ευρωπαϊκή αγορά. Μέσα σε έξι μήνες ο Εκ πούλησε τέσσερις εταιρίες. Στα 23 του ήταν ήδη εκατομμυριούχος. Και αγόρασε μια κατακόκκινη Ferrari να το γιορτάσει. Άρχισε να βγαίνει στα ακριβά κλαμπ της Στοκχόλμης κλείνοντας τα καλύτερα τραπέζια για την αντροπαρέα του. "Ήμουν σε κατάθλιψη. Οι γυναίκες που με πλησίαζαν δεν ήταν και τα καλύτερα κορίτσια, ήθελαν να με χρησιμοποιήσουν και οι φίλοι που είχα δεν νοιαζόντουσαν πραγματικά για μένα" είπε ο ίδιος για εκείνη την φάση της ζωής του.
Κατάλαβε ότι πρέπει να κάνει μια δραστική αλλαγή. Πούλησε το διαμέρισμα του στην Στοκχόλμη, την Ferrari του και αποφάσισε να ζήσει σε ένα μικρό σπιτάκι στην εξοχή. Σκοπός του ήταν να κάνει ενδοσκόπηση και να ξαναβρεί τον εαυτό του. Βρήκε ένα στήριγμα στον άνθρωπο που αγόρασε την δική του διαφημιστική Advertigo, τον επιχειρηματία Μάρτιν Λορεντζόν, τον μετέπειτα συνιδρυτή του Spotify. 

protothema.gr