Ο καιρός στην Κρήτη: «Έρχεται» το Αφρικανικό χαμηλό

2020-01-14

Από σήμερα «χτυπάει» την Κρήτη το Αφρικανικό χαμηλό - Αναλυτική πρόγνωση

Από το πρωί της Τρίτης ξεκίνησε το «ταξίδι» του προς την Κρήτη το Αφρικανικό χαμηλό που αναμένεται να φέρει τεράστιες ποσότητες νερού στο νησί μας.

Κατά τη διάρκεια της Τρίτης, λοιπόν, σύμφωνα με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών (meteo.gr), βροχές αναμένεται να σημειωθούν στην Κρήτη, ενώ κατά τόπους καταιγίδες, περιμένουμε από το μεσημέρι της Τετάρτης στο νησί μας.

Η εν λόγω κακοκαιρία επηρεάζει, πέρα από την Κρήτη, Το Αιγαίο, τις Κυκλάδες, τα Δωδεκάνησα, την Πελοπόννησο, την Ανατολική Θεσσαλία και τη Στερεά Ελλάδα.

Στο βίντεο που ακολουθεί παρουσιάζεται ο ολικός υετός που αναμένεται έως το βράδυ της Τετάρτης:

Σημειώνεται, σύμφωνα με το neakriti.gr, πάντως, πως σύμφωνα με τα μετεωρολογικά δεδομένα του meteo.gr, κατά τόπους, οι βροχές στην Κρήτη θα παρουσιάσουν ύφεση την Παρασκευή, ωστόσο, αναμένεται ένα ψυχρό Σαββατοκύριακο, με βροχές, χαμηλές θερμοκρασίες και χιόνια σε περιοχές όπως τα Ανώγεια, το Τζερμιάδο και άλλες.

Τι είναι τα Αφρικανικά χαμηλά, σαν αυτό που «χτυπάει» την Κρήτη;

Τα Αφρικανικά χαμηλά αυτού του τύπου δημιουργούνται στην υπήνεμη πλευρά της οροσειράς του Άτλαντα. Είναι μικρότερα σε μέγεθος από τις συνήθεις Μεσογειακές υφέσεις και κινούνται ταχύτατα προς ανατολάς, ενώ ένα από τα χαρακτηριστικά τους είναι η μεταφορά σημαντικών ποσοτήτων σκόνης προς την Ανατολική Μεσόγειο. Ως αποτέλεσμα, κατά τις επόμενες ημέρες αναμένονται αυξημένες συγκεντρώσεις σκόνης στην ατμόσφαιρα του Κεντρικού και Νοτίου Αιγαίου.