Όλα όσα σού αποκαλύπτει για το ζώδιό σου η Ινδική αστρολογία

2020-01-24

Η Ινδική Αστρολογία, επίσης γνωστή και ως Ινδουιστική Αστρολογία και πιο πρόσφατα ως Βεδική Αστρολογία, χρησιμοποιεί το παραδοσιακό ινδουιστικό σύστημα της αστρολογίας Jyotisha (ή Jyotish από τη σανσκριτική λέξη jyotiṣa, που προέρχεται από το jyótis= φως, ουράνιο σώμα). 

Χρονολογείται περίπου πριν από 7000 χρόνια και θεωρείται αναπόσπαστο μέρος της ζωής και της κουλτούρας της Ινδίας. Προήλθε από οράματα των αρχαίων προφητών και η γνώση της πέρασε δια μέσου των αιώνων με την προφορική παράδοση. Μέρος της γνώσης χάθηκε, αλλά η καρδιά αυτής της γνώσης υπάρχει ακόμα.

Το Vedāṅga Jyotiṣa είναι ένα από τα πρώτα κείμενα για την αστρονομία που βρέθηκε μέσα στις Βέδες, τους ιερούς ύμνους και τελετουργικούς στίχους που έχουν συντεθεί στην αρχαϊκή σανσκριτική. Φυσικά δεν μπορούμε να αναλύσουμε μέσα σε ένα κείμενο μόνο τις αρχές που διέπουν την Ινδική Αστρολογία, θα προσπαθήσουμε όμως να καλύψουμε τα βασικότερα σημεία για την κατανόησή της.

Οι 4 Σκοποί της Ζωής στην Ινδική Αστρολογία

Η βασική της αρχή είναι η εσωτερική αυτογνωσία. Σκοπός της είναι η αυτοανάπτυξη. Αναγνωρίζει τέσσερις σκοπούς στη ζωή: kama, artha, dharma και moksa, οι οποίοι παρουσιάζονται στον γενέθλιο χάρτη δια μέσου των οίκων.

Kama

Ό, τι κάνουμε στη ζωή πρέπει να είναι πηγή χαράς και να μην προκαλεί πόνο σε κανένα δημιούργημα. Ο 3ος, 7ος και 11ος είναι οι οίκοι Kama.

Artha

Η επίτευξη των στόχων μας δια μέσου της επίτευξης του πλούτου, που θα ενυσχίσει την ισχύ μας στη ζωή, την εργασία, την καριέρα και γενικότερα σε οικονομικά θέματα. Οι οίκοι Artha είναι ο 2ος, 6ος και 10ος.

Dharma

Αντιπροσωπεύει τις αρχές, τον νόμο και στην ανάγκη μας για κοινωνική αναγνώριση. Για το καθήκον μας στους άλλους και τον εαυτό μας. Οι οίκοι Dharma είναι ο 1ος, ο 5ος και ο 9ος.

Moksha

Αντιπροσωπεύει την πνευματική ανάπτυξη. Την κατάσταση νιρβάνα που μας οδηγεί στην αναζήτηση υψηλότερης συνείδησης. Ο τελικός σκοπός για κάθε ενσαρκωμένη ψυχή. Ο 4ος, 8ος και 12ος είναι οι οίκοι Moksha.

Αστρικός Ζωδιακός-Nirayana

Η Ινδική Αστρολογία χρησιμοποιεί τον Αστρικό Ζωδιακό (Nirayana), ο οποίος δείχνει τα γεγονότα που πρόκειται να συμβούν σε ένα άτομο σύμφωνα με τις προηγούμενες πράξεις του. Διακρίνεται, έτσι, από τη Δυτική Αστρολογία, που χρησιμοποιεί τον Τροπικό Ζωδιακό (Sāyana).

Ο Αστρικός Ζωδιακός αποτελεί μία ζώνη 360 μοιρών, που διαιρείται σε 12 ίσα μέρη. Κάθε δωδέκατο μέρος (30 μοίρες) ονομάζεται σημείο, ή Rāśi (σανσκριτικά: «μέρος») γνωστό και ως Rashi. Σε αντίθεση με το δυτικό σύστημα, που υπολογίζει τη θέση των πλανητών σε σχέση με τον Ήλιο, στον Αστρικό Ζωδιακό είναι τα αστέρια που θεωρούνται το σταθερό πλαίσιο μέσα στο οποίο μετριέται η κίνηση των πλανητών.

Τα 12 Rashi:

1. Meṣa (Mesha) ή αλλιώς Κριάρι:

Τα άτομα που γεννήθηκαν κάτω από αυτό το ζώδιο έχουν συνήθως μια αρκετά ανεβασμένη αυτοπεποίθηση, συχνά μάλιστα θεωρούν τους εαυτούς τους καλύτερους. Είναι γνωστοί για το ζήλο τους και ενθουσιασμό τους. Ανήσυχοι και ανυπόμονοι, είναι γρήγοροι, άμεσοι και μερικές φορές ασταθείς στην ψυχολογία τους. Όταν θυμώνουν αντιδρούν έντονα και απερίσκεπτα, ωστόσο ξεχνούν σχετικά εύκολα το λόγο για τον οποίο θύμωσαν και προχωρούν παρακάτω.

2. Vṛṣabha (Vrishabha) ή αλλιώς Ταύρος:

Εργατικοί, ακλόνητοι, σταθεροί και πρακτικοί. Η επιρροή της Αφροδίτης, όμως, ως Κυβερνήτης Πλανήτης, έχει ως αποτέλεσμα να ενδίδουν εξαιρετικά συχνά σε αισθησιακές απολαύσεις. Είναι άνθρωποι φιλελεύθεροι, ισχυροί, με την ικανότητα να δίνουν διαταγές, έξυπνοι, με όμορφη παρουσία, έχουν μεγάλη επιρροή και απολαμβάνουν τις αισθηματικές περιπέτειες.

3. Mithuna ή αλλιώς Δίδυμος:

Ομιλητικοί και δραστήριοι, τα άτομα που είναι γεννημένα κάτω από το ζώδιο του Mithuna αγαπούν να αλληλεπιδρούν με τους άλλους και είναι ιδιαίτερα κοινωνικοί. Έχουν αναλυτικό μυαλό, αγαπούν τη λογοτεχνία και τους αρέσει να ενημερώνονται και να συγκεντρώνουν πληροφορίες πάνω σε πολλά θέματα. Είναι άνθρωποι που έχουν διαβάσει πολύ και γενικότερα καλά ενημερωμένοι επάνω σε πολλά θέματα, τους αρέσει πολύ το γυναικείο φύλο και μπορούν να μάθουν πολλές ξένες γλώσσες.

4. Karka ή αλλιώς Καρκίνος:

Λάτρεις του σπιτιού και της οικογένειας, τα άτομα γεννημένα κάτω από το Rashi του Karka είναι ευαίσθητα, συναισθηματικά, αρμονικά και πιστά. Οι περισσότεροι έχουν ως βασική προτεραιότητα το να φροντίζουν και να παρέχουν καταφύγιο και ανέσεις στους αγαπημένους τους. Είναι τα άτομα που θα προσφέρουν άμεσα και απλόχερα τη βοήθειά τους στους δικούς τους ανθρώπους. Όπως είναι αναμενόμενο, έχουν μια γενικά καλή δημόσια και κοινωνική εικόνα.

5. Siṃha ή αλλιώς Λέων:

Πρόκειται για τους βασιλικούς ηγέτες του Ζωδιακού Κύκλου. Είναι προσωπικότητες ισχυρές, άγριες, τολμηρές και θαρραλέες. Συνήθως τηρούν έναν μεγαλοπρεπή τρόπο ζωής, γεγονός που φαίνεται και στη συμπεριφορά και την έκφρασή τους. Είναι μεγαλόψυχοι και έχουν πάθος στην έκφραση των συναισθημάτων τους. Δυστυχώς, όμως, η τάση τους για την υπερβολή μπορεί να τους οδηγήσει σε εκδηλώσεις που οι άλλοι μπορεί να τις θεωρήσουν ανειλικρινείς.

6. Kanyā ή αλλιώς «Κόρη» (Παρθένος):

Κριτικοί και απαιτητικοί ταυτόχρονα, η παρέα τους μπορεί να είναι τόσο απολαυστική όσο και κουραστική. Ελαφρώς οξύθυμοι και κάπως αρνητικοί στις προσεγγίσεις τους τα άτομα με Σελήνη στην Kanyā είναι πολύ επιφυλακτικά με τα συναισθήματά τους. Συνειδητά ή υποσυνείδητα βάζουν αόρατα εμπόδια στους άλλους και το κάνουν δύσκολο σε κάποιον να τους γνωρίσει καλύτερα. Ωστόσο, σε πολλές περιπτώσεις, έχουν την κρυφή ελπίδα ότι οι άλλοι θα δουν αυτά τα εμπόδια ως πρόκληση για να κάνουν τον κόπο να τους γνωρίσουν.

7. Tulā ή αλλιώς Ζυγός:

Η λέξη ισορροπία παίζει πολύ σημαντικό ρόλο για τα άτομα που έχουν γεννηθεί στο συγκεκριμένο Rashi. Οι περισσότεροι είναι ισορροπιστές, ωστόσο, το γεγονός ότι μπορούν να γείρουν εύκολα προς τις δύο αντίθετες κατευθύνσεις έχει ως αποτέλεσμα να εμφανίζουν αντιφατικές πλευρές στην προσωπικότητα και τη σκέψη τους. Έχουν σχεδόν πάντα δύο απόψεις για τα περισσότερα ζητήματα.

8. Vṛścika (Vriscika) ή αλλιώς Σκορπιός:

Ανταγωνιστικοί και παθιασμένοι, οι εκπρόσωποι του Rashi Vrischika είναι ισχυρές και επιβλητικές προσωπικότητες με μεγάλες φιλοδοξίες. Έχουν μια έμφυτη περιέργεια και έντονη θέληση για μάθηση, τους αρέσει να αποκτούν γνώσεις που αργότερα μπορεί να τους αναδείξουν με κάποιον τρόπο.

9. Dhanuṣa (Dhanusha) ή αλλιώς Τοξότης:

Ανήσυχοι, περίεργοι και πάντα έτοιμοι να εξερευνήσουν, μερικές φορές μπορεί να καταλήξουν να είναι υπερβολικά ευθείς και φλύαροι. Δεδομένης της τάσης τους να αναζητούν την αλήθεια και την υπέρτατη σοφία, τις περισσότερες φορές δεν δέχονται τα πράγματα έτσι όπως τα βλέπουν. Παίρνουν το χρόνο τους για να διαμορφώσουν τη γνώμη τους, και δεν θα διστάζουν να κάνουν ενοχλητικές ερωτήσεις.

10. Makara ή αλλιώς Αιγόκερως:

Γενικά ήρεμοι, σε βαθμό ψυχρότητας, σχολαστικοί και επίμονοι στην εμμονή τους για παραγωγικότητα, είναι συχνά ένα σκαλί πάνω από τους ομόλογούς τους. Εντυπωσιακοί και γεμάτοι αυτοπεποίθηση, είναι εργατικοί και ειλικρινείς, έχουν μαλακή καρδιά αλλά και μια τρέλα για την ποιότητα. Οι περισσότεροι από αυτούς είναι ευλογημένοι με μια βαθιά σοφία, κατανόηση και σταθερότητα της σκέψης από μικρή ηλικία.

11. Kumbha ή αλλιώς «το δοχείο» (Υδροχόος):

Σύμβολο του ανθρωπισμού και της ελευθερίας, το Rashi αυτό χαρακτηρίζει ανεξάρτητους ανθρώπους με τάσεις για επαναστατικότητα. Εξερευνητές, εφευρέτες, οραματιστές σε σημείο που πολλές φορές γίνονται τυχοδιώκτες. Η διάθεσή τους επηρεάζεται πολλές φορές από οικονομικά προβλήματα και μπορούν να γίνουν ευέξαπτοι σε καταστάσεις πίεσης, γεγονός που δεν είναι σπάνιο, καθώς εμφανίζουν πολλές φορές ξαφνικές ψυχικές μεταπτώσεις.

12. Mīna (Meena) ή αλλιώς Ιχθύς:

Με κάποιον τρόπο τα άτομα που έχουν γεννηθεί κάτω από το Rashi του Mīna φέρουν και συνδυάζουν χαρακτηριστικά όλων των υπόλοιπων 11 Rashi. Ρομαντικοί και πολλές φορές ονειροπαρμένοι, είναι γνωστοί για τη δημιουργική πλευρά τους. Γενναιόδωροι και συμπονετικοί, συχνά φέρονται ανιδιοτελώς, ενώ άλλες φορές τους βλέπουμε να είναι άκαμπτοι και σταθεροί. Είναι αναλυτικά και συναισθηματικά άτομα με ευμετάβλητη συμπεριφορά. 

πηγή: pillow fights