Πώς ένα απλό παιχνίδι με τουβλάκια μπορεί να βοηθήσει τα παιδιά να γίνουν καλύτεροι μαθητές

2019-10-31

Σύμφωνα με τους ειδικούς πρόκειται για ένα από τα πιο εκπαιδευτικά παιχνίδια με τα οποία μπορεί να ασχοληθεί ένα παιδί. 

Το αγαπημένο παιχνίδι μικρών αλλά και μεγάλων είναι τα τουβλάκια, αφιερώνοντας αρκετές ώρες της ημέρας σε αυτά. Όλοι μας ενθουσιαζόμαστε με αυτά, όμως πώς μπορούμε να τα αξιοποιήσουμε στη μαθησιακή διαδικασία κάνοντάς την ευχάριστη και κυρίως ελκυστική;

Αρχικά, όταν τα παιδιά μας ασχολούνται με αυτά κάνοντας διάφορες αυθόρμητες κατασκευές ενισχύουν τη φαντασία τους αλλά και τη δημιουργικότητά τους, στοιχεία τα οποία είναι απαραίτητα για την ενίσχυση του γραπτού τους λόγου. Ακόμη, ακολουθώντας πολλές φορές τις οδηγίες που τους δίνονται όταν πρέπει να κατασκευάσουν μία συγκεκριμένη μορφή αυτο-οργανώνονται και με αυτόν τον τρόπο ακολουθούν πιο εύκολα εντολές και οδηγίες και στο σχολικό πλαίσιο.

Remaining Time-0:01FullscreenUnmute

Μέσα από τα τουβλάκια εξασκείται η λεπτή κινητικότητα των παιδιών, η οποία αποτελεί μία απαραίτητη δεξιότητα για την κατάκτηση της λειτουργικής γραφής τους.

Τα τουβλάκια πολλές φορές μπορούν να αξιοποιηθούν και ως εκπαιδευτικό υλικό κατάκτησης της αναγνωστικής διαδικασίας, αναγράφοντας πάνω τους διάφορα φωνήματα, συνθέτοντας συλλαβές αλλά και λέξεις.

Όσον αφορά την ενίσχυση της λογικομαθηματικής σκέψης τα τουβλάκια μπορούν να χρησιμοποιηθούν με ποικίλους τρόπους, τόσο ως προς την κατάκτηση της αρίθμησης όσο και ως προς την κατάκτηση βασικών μαθηματικών εννοιών, π.χ. περισσότερα, λιγότερα κτλ.


womantoc.gr