Πόσο κακό μας κάνουν τελικά τα αναψυκτικά;

2019-09-05

αυξημένο κίνδυνο πρόωρου θανάτου σχετίζεται η συχνή κατανάλωση αναψυκτικών, τόσο αυτών που περιέχουν ζάχαρη, όσο και εκείνων με τεχνητά γλυκαντικά, σύμφωνα με μια νέα μεγάλη ευρωπαϊκή επιστημονική έρευνα που έγινε σε δέκα χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.

Για την έρευνα μελετήθηκαν στοιχεία για σχεδόν 452.000 άνδρες και γυναίκες σε βάθος 16 ετών κατά μέσο όρο, στη διάρκεια των οποίων σημειώθηκαν 41.693 θάνατοι.

Οι ερευνητές συσχέτισαν την πιθανότητα θανάτου με την κατανάλωση αναψυκτικών, με βάση σχετικά ερωτηματολόγια ή συνεντεύξεις. Διαπιστώθηκε ότι όσοι έπιναν δύο, ή περισσότερα ποτήρια αναψυκτικών τη μέρα, είχαν κατά 17% μεγαλύτερο κίνδυνο θανάτου σε σχέση όσους έπιναν λιγότερο από ένα ποτήρι το μήνα.

Ειδικότερα τα αποτελέσματα έδειξαν, υψηλότερο κίνδυνο θανάτου, τόσο από καρδιαγγειακές παθήσεις, όσο και από παθήσεις του πεπτικού συστήματος, μεταξύ όσων πίνουν πολλά αναψυκτικά. Αντίθετα, δεν διαπιστώθηκε καμία συσχέτιση ανάμεσα στην αυξημένη κατανάλωση αναψυκτικών και στους θανάτους από καρκίνο.

Παρά τους περιορισμούς της έρευνας, κυρίως ότι επρόκειτο για μελέτη παρατήρησης που διαπιστώνει μόνο συσχετίσεις και αδυνατεί να εξάγει βέβαια συμπεράσματα για τα αίτια, οι ερευνητές ανέφεραν ότι τα νέα ευρήματα υποστηρίζουν τις πρωτοβουλίες δημόσιας υγείας για περιορισμό της κατανάλωσης αναψυκτικών.

Από ελληνικής πλευράς στην έρευνα συμμετείχαν οι Αντωνία Τριχοπούλου, Γεωργία Μαρτιμιανάκη, 'Αννα Καρακατσάνη και Κώστας Τσιλίδης.

Η σχετική δημοσίευση έγινε στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό «JAMA Internal Medicine».


tvxs.gr