Προστατέψτε την υγεία των παιδιών σας στο σχολείο

2019-09-09

Τα παιδιά αρρωσταίνουν συχνότερα από τους ενήλικες, επειδή το ανοσοποιητικό τους σύστημα δεν είναι τόσο αναπτυγμένο. Στα σχολεία και τους παιδικούς σταθμούς βρίσκονται σε στενή επαφή μεταξύ τους αυξάνοντας τις πιθανότητες ανταλλαγής μικροβίων και λοιμώξεων. Οι γονείς μπορούν να βοηθήσουν στην προστασία των παιδιών τους ακολουθώντας το πρόγραμμα εμβολιασμού, διδάσκοντάς τα τους κανόνες καλής υγιεινής και ασκώντας τα σε αυτούς. Τους τρόπους αναλύουν οι επιστήμονες του Johns Hopkins.

1. Πρόληψη!

Εμβολιασμός. Τα σημερινά εμβόλια προστατεύουν από ορισμένες από τις παλαιότερες, πιο τρομακτικές μολυσματικές μάστιγες της παιδικής ηλικίας. Αναπτύχθηκαν μέσω έντονων ερευνητικών προσπαθειών σε όλο τον κόσμο και παρέχουν προστασία που οι προηγούμενες γενιές των γονιών θα μπορούσαν να είχαν ονειρευτεί μόνο.

2. Προστατευτείτε από τη γρίπη

Τα παιδιά που κολλούν την εποχική γρίπη μπορεί να είναι άρρωστα έως και δέκα ημέρες, ή ακόμα περισσότερο, που σημαίνει χαμένες μέρες του σχολείου αλλά και εργασίας για την οικογένεια.

Οι ειδικοί του Johns Hopkins συστήνουν τον εμβολιασμό όλων των παιδιών ετησίως. «Υπάρχουν πολλές παρερμηνείες σχετικά με το εμβόλιο της γρίπης, αλλά υπάρχει μεγάλη και αξιόλογη βιβλιογραφία από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων και αλλού που παρέχουν στοιχεία και καταρρίπτουν τους μύθους» λέει η Katherine Connor, διευθύντρια του Παιδιατρικού Κέντρου του Johns Hopkins.

3. Καλό πλύσιμο

Δώστε το παράδειγμα προς μίμηση. Πλένετε τα χέρια σας τακτικά: μετά τη χρήση της τουαλέτας, πριν από το φαγητό και όταν επιστρέφετε στο σπίτι. Με αυτόν τον τρόπο ενισχύετε αυτές τις πρακτικές στα παιδιά σας για όταν βρίσκονται στο σχολείο ή μακριά από το σπίτι. Διδάξτε τους όχι μόνο την τεχνική, αλλά και τον χρόνο που χρειάζεται για να καθαρίσετε τα χέρια σας αποτελεσματικά. «Συνήθως λέμε τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα για τα χέρια, περίπου τον χρόνο που χρειάζονται για να τραγουδήσουν το "Happy Birthday" ή να πουν την αλφαβήτα» λέει η Connor, προσθέτοντας: «Και δύο λεπτά για το βούρτσισμα των δοντιών».

4. Αποφυγή παρασίτων και άλλων

Διδάξτε στα παιδιά σας να μη μοιράζονται τα καπέλα, τις περούκες (τις Απόκριες), τις κορδέλες και τα λαστιχάκια για τα μαλλιά, τις χτένες, τις βούρτσες, τα κασκόλ και άλλα αξεσουάρ στο σχολείο. Η πρακτική αυτή μπορεί να έχει αποτέλεσμα την εξάπλωση των ψειρών της κεφαλής, ενώ αυξάνει τις πιθανότητες να προσβληθούν από κάποιο παράσιτο.

Ακόμα, για να προστατευτούν από λοιμώξεις, διδάξτε στα παιδιά να μη μοιράζονται πράγματα όπως τα προϊόντα ενυδάτωσης χειλιών, τα μαχαιροπίρουνα ή τα ποτήρια. Διδάξτε τα να καλύπτουν το στόμα τους όταν βήχουν ή φτερνίζονται, να φυσούν τη μύτη τους σε χαρτομάντιλο και να πλένουν τα χέρια τους.

efsyn.gr