Θερμοκρασίες ρεκόρ καταγράφονται και στους ωκεανούς του πλανήτη

2020-01-14

Η θερμοκρασία των παγκόσμιων ωκεανών έφθασε σε επίπεδα ρεκόρ το 2019, αποδεικνύοντας την «αναμφισβήτητη και επιταχυνόμενη» υπερθέρμανση του πλανήτη.

Οι ωκεανοί είναι το καθαρότερο μέτρο για την κατάσταση έκτακτης ανάγκης του κλίματος, επειδή απορροφούν περισσότερο από το 90% της ζέστης που εγκλωβίζεται από τα αέρια του θερμοκηπίου που εκλύονται από την καύση των ορυκτών καυσίμων, την καταστροφή των δασών και άλλες ανθρώπινες δραστηριότητες.

Η νέα ανάλυση δείχνει ότι τα προηγούμενα πέντε χρόνια ήταν τα θερμότερα καταγεγραμμένα στους ωκεανούς και ότι τα προηγούμενα δέκα χρόνια επίσης τα θερμότερα. Η ποσότητα της θερμότητας που προστέθηκε στους ωκεανούς είναι ίση με εκείνη που θα παραγόταν εάν κάθε άνθρωπος στη γη λειτουργούσε εκατό φούρνους μικροκυμάτων όλη μέρα και όλη νύχτα.

Η ανάλυση, η οποία δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Advances In Atmospheric Sciences, χρησιμοποίησε δεδομένα για τους ωκεανούς από κάθε δυνατή πηγή. Οι περισσότερες πληροφορίες προέρχονται από τα 3.800 ειδικά σκάφη «Αργώ» που είναι διασκορπισμένα στους ωκεανούς, αλλά ειδικά βαθυθερμογραφικά υποβρύχια που ποντίστηκαν από ωκεανογραφικά σκάφη.

Θερμότεροι ωκεανοί οδηγούν σε ισχυρότερες καταιγίδες και διακοπή του κύκλου του νερού, κάτι που σημαίνει περισσότερες πλημμύρες, ξηρασίες και πυρκαγιές, καθώς και δραματική αύξηση της στάθμης της θάλασσας. Επίσης, οι υψηλότερες θερμοκρασίες βλάπτουν τη θαλάσσια ζωή, με τον αριθμό θαλάσσιων καυσώνων να αυξάνονται κατά πολύ.

«Οι ωκεανοί είναι αυτοί που μας δείχνουν πόσο γρήγορα θερμαίνεται η Γη» δήλωσε ο καθηγητής Τζον Άμπραχαμ του Πανεπιστημίου του Σεν Τόμας στη Μινεσότα και ένας από την ομάδα που εκπόνησε την νέα ανάλυση. «Χρησιμοποιώντας τους ωκεανούς, βλέπουμε μια συνεχή, αδιάκοπη και αυξανόμενη υπερθέρμανση του πλανήτη μας και αυτά είναι φριχτά νέα» πρόσθεσε.

Τα συμπεράσματα δείχνουν ότι την αύξηση της θερμοκρασίας σε επιταχυνόμενο ρυθμό, καθώς τα αέρια του θερμοκηπίου συσσωρεύονται στην ατμόσφαιρα. Ο ρυθμός από το 1987 μέχρι το 2019 είναι τεσσερισήμισι φορές γρηγορότερη απ' ότι από το 1955 μέχρι το 1986.

Οι θερμότεροι ωκεανοί επιδεινώνουν, επίσης, το λιώσιμο των πάγων και την άνοδο της στάθμης των θαλασσών.

Πηγή: Guardian,efsyn.gr