Την 1η Αυγούστου ξεκινά το 7ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιµαντέρ Ιεράπετρας & Awards

2020-07-24

«Σας περιμένουμε διαδικτυακά εδώ στο Νότο, για να ταξιδέψετε σε όλο τον κόσμο»

Φθάνοντας αισίως στον 7ο χρόνο ανοδικής πορείας του "Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιµαντέρ Ιεράπετρας & Awards", ως καλλιτεχνική του διευθύντρια από το 2014, εκφράζω µερικές σκέψεις για αυτό τον πεντάστερο, Διεθνή πολιτιστικό θεσµό, που παράγει πολιτισµό, προάγει και ενδυναµώνει την τοπική κουλτούρα.

Στα χρόνια που πέρασαν το Φεστιβάλ πιστό στο ιδεώδες του προβάλλει µέσα από τα ντοκιµαντέρ, τον Ελληνικό, τον Ευρωπαϊκό και τον παγκόσμιο πολιτισµό, ενισχύοντας την τουριστική ελκυστικότητα της περιοχής, προωθώντας την τοπική κουλτούρα και τον κρητικό πολιτισμό στα πέρατα της γης. 

Από την πρώτη κιόλας χρονιά δημιουργίας του Φεστιβάλ, ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα του είναι, ότι κατάφερε να ανοίξει τα πανιά του βγαίνοντας έξω από τα σύνορα της χώρας µας, συνάπτοντας διεθνείς συνεργασίες και ανοίγοντας κινηματογραφικούς και εµπορικούς δρόµους ανάμεσα σε 73 χώρες του κόσμου.

Μετά το πάντρεμα της Κρήτης με την Κίνα στο κινηματογραφικό γίγνεσθαι, από τον 2ο κιόλας χρόνο, ήρθαν πολλές συνεργασίες με το Ισραήλ, τη Γαλλία, τη Νότιο Αφρική, την Αμερική, την Αυστραλία, τη Ρωσία, την Αρμενία, την Ουκρανία, τη Νέα Ζηλανδία κλπ. Σε 73 χώρες από όλη τη γη, διεθνοποιήσαμε την τοπική μας κουλτούρα, τον γαστρονομικό μας πολιτισμό, την εντοπιότητα, ενισχύοντας έτσι την τουριστική ελκυστικότητα. 

Φέτος τον Αύγουστο του 2020, το «7ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Ιεράπετρας & Awards » και πάλι καινοτομεί με τη δημιουργία του « 1ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Κρήτης & Awards », το οποίο θα διεξαχθεί ταυτόχρονα με το « 7ο Διεθνές Φεστιβάλ, από 1 - 10 Αυγούστου 2020 διαδικτυακά, εξαιτίας της πανδημίας του COVID-19, που πλήττει ολόκληρη την ανθρωπότητα.

Στα πλαίσια της πολιτιστικής του διπλωματίας με στόχο και σκοπό την προβολή, προώθηση και ενδυνάμωση του Κρητικού πολιτισμού, το «7ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ» για πρώτη φορά φέτος, δημιούργησε το «1ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Κρήτης &Awards» και το 1ο Φεστιβάλ Γαστρονομίας Ανατολικής Κρήτης, το οποίο εξαιτίας της πανδημίας του Covid - 19 θα παρουσιαστεί στο 8ο Διεθνές Φεστιβάλ, το 2021. Το εγχείρημα αυτό έχει ως απώτερο στόχο την προβολή και ανάδειξη της Κρήτης, ώστε να ενισχυθεί ο τουρισμός, να προωθηθεί το αγροτικό προϊόν, να διαφημιστεί η τοπική κουλτούρα και ο πολιτισμός του νησιού μας, ώστε να αναπτυχθεί η τοπική οικονομία.

Ως Καλλιτεχνική Διευθύντρια, του «7ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Ιεράπετρας & Awards» και του «1ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Κρήτης & Awards », θεωρώ μεγάλη μου τιμή, που τόσο αξιόλογοι άνθρωποι του κινηματογράφου, του πολιτισμού και των γραμμάτων, κοσμούν φέτος με τις ταινίες τους τα δύο Φεστιβάλ.

Μετά από πολλή σκέψη, το διοικητικό συμβούλιο πήρε την δύσκολη απόφαση και την οποία σας ανακοινώνω. Λόγω των έκτακτων συνθηκών της πανδημίας του Covid-19, που πλήττει όλη την ανθρωπότητα, τα δύο Φεστιβάλ που θα λάμβαναν χώρα από 1- 8 Αυγούστου το 2020 τώρα θα πραγματοποιηθούν διαδικτυακά από 1-10 Αυγούστου 2020.

Η ασφάλεια της τοπικής κοινωνίας, των κατοίκων της πόλης της Ιεράπετρας, των δημιουργών, των σκηνοθετών, των παραγωγών, των κριτικών επιτροπών, των θεατών, των Καλλιτεχνών, των προσκεκλημένων, των Πολιτιστικών Πρεσβευτών, που τιμούν το Φεστιβάλ μας κάθε χρόνο είναι το πρώτο μας μέλημα. Το αίσθημα ευθύνης κυριάρχησε υποχρεώνοντας μας, να μην ανοίξουμε φέτος ζωντανά την αυλαία των δύο εξαιρετικών Διεθνών Φεστιβάλ με διαπιστευμένους επαγγελματίες Έλληνες και Ξένους, οι οποίοι θα έβρισκαν φιλόξενο αραξοβόλι στην Ιεράπετρα συμμετέχοντας στις προβολές των ταινιών τους, στις Φεστιβαλικές εκδηλώσεις και στα βραβεία.

Σε αυτή την δύσκολη και πρωτόγνωρη συνθήκη του Covid-19, τα ντοκιμαντέρ και οι ταινίες που θα προβληθούν στις online προβολές του "7ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Ιεράπετρας & Awards" και του "1ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Κρήτης & Awards", θα σας ταξιδέψουν με μαγικές εικόνες σε όλη την γη. Από εδώ τον νότο, θα ταξιδέψετε σε όλο τον κόσμο με ταινίες μυθοπλασίας ή ντοκιμαντέρ, που έχουν ως θεματολογία τους το Περιβάλλον, την Πολιτική, την Μουσική, την Ιστορία, τα ανθρώπινα δικαιώματα, την καταγραφή μνήμης, τις ανθρώπινες σχέσεις, τις προσωπικότητες, την ίδια την ζωή κλπ. Διαδικτυακά θα προβληθούν 173 ταινίες δωρεάν.

Ωστόσο, σε αυτή την δύσκολη χρονιά ούτε η πανδημία θα πλήξει την αίγλη και την θεαματικότητα των Φεστιβάλ, καθώς όλες οι δράσεις και η βράβευση των ταινιών, που υπό νορμάλ συνθήκες θα είχαν πραγματοποιηθεί ζωντανά στην Ιεράπετρα, τώρα θα γίνουν διαδικτυακά σε όλη τη γη. Να είστε σίγουροι, ότι το οργανωτικό τμήμα και όλοι οι συνεργάτες μας θα ξεπεράσουμε τους εαυτούς μας, ώστε η αίγλη, η αναγνωρισιμότητα αλλά και οι διαδικτυακές θεάσεις των δύο Διεθνών Φεστιβάλ, να φτάσουν στο αποκορύφωμα.

Ως Καλλιτεχνική Διευθύντρια ευχαριστώ από καρδιάς την τοπική κοινωνία, τους Ιεραπετρίτες, που κάθε χρόνο στηρίζουν με την παρουσία τους αυτό το μεγάλο Διεθνή πολιτιστικό θεσμό και γίνονται θεατές και πρωταγωνιστές στο πανί του κινηματογράφου.

Ευχαριστώ όμως και όλους τους δημιουργούς, πολιτιστικούς πρεσβευτές και τους προσκεκλημένους, που θα είναι δίπλα μας στις online εκδηλώσεις των Φεστιβάλ, καθώς οι συνθήκες δεν επιτρέπουν να συμμετάσχουν ζωντανά.

Σας προσκαλώ όλους να είστε θεατές στις δωρεάν διαδικτυακές προβολές από 1 - 10 Αυγούστου, μέσα από την ιστοσελίδα του Φεστιβάλ www.festivalierapetra.gr.

Σας υπόσχομαι, ότι οι live streaming προβολές θα είναι φαντασμαγορικές, ως μια μεγάλη διεθνή γιορτή.

Και όπως λέει το σλόγκαν µας « Σας περιμένουμε διαδικτυακά εδώ στο Νότο, για να ταξιδέψετε σε όλο τον κόσµο ».