Το δύσκολο άνοιγμα της εστίασης: Από Ιούνιο με λίγο κόσμο και μόνο με εξωτερικούς χώρους

2020-04-29

Την 1η Ιουνίου θα επαναλειτουργήσουν τα εστιατόρια και τα καφέ σε εξωτερικούς χώρους σύμφωνα με τον οδικό χάρτη επανεκκίνησης της οικονομίας. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον υφυπουργό Ανάπτυξης Νίκο Παπαθανάση, εστιατόρια και καφετέριες θα μπορούν να λειτουργούν μόνο σε εξωτερικούς χώρους.

Θα πρέπει να υπάρχει απόσταση τουλάχιστον δύο μέτρων μεταξύ τραπεζιών και stand. Σε κάθε τραπέζι θα μπορούν να βρίσκονται μέχρι τέσσερα άτομα. Επιπλέον, θα επιτρέπεται ένα άτομο ανά 3 τ.μ. στον εξωτερικό χώρο όπου θα βρίσκονται τα τραπεζάκια της επιχείρησης. Η χρήση μάσκας και γαντιών από το προσωπικό θα είναι και σε αυτή την περίπτωση απαραίτητη.

Τέλος, η λειτουργία στον εσωτερικό χώρο καφέ και εστιατορίων αναμένεται να καθυστερήσει, αν και ο στόχος είναι τα τέλη Ιουνίου. Όπως αναφέρει ο οδικός χάρτης, στο έβδομο και τελευταίο στάδιο της άρσης των μέτρων θα ξεκινήσει η λειτουργία των εστιατορίων και καφέ σε εσωτερικούς χώρους, αλλά και αθλητικών εγκαταστάσεων, τουριστικών καταλυμάτων και άλλων επιχειρήσεων. Αυτό το στάδιο δεν έχει προσδιοριστεί χρονικά και θα αποφασιστεί από τις Αρχές, ανάλογα με την απόδοση των μέτρων περιορισμού ως τα μέσα Ιουνίου.

Άνθρωποι πάντως που παρακολουθούν από κοντά τα πράγματα σημειώνουν ότι με βάση τα νέα δεδομένα προβλέπεται επί της ουσίας η λειτουργία τους στο 30%, λόγω των μέτρων ασφαλείας. Είναι ενδεικτικό πως ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, Γιώργος Καββαθάς, μετά τις ανακοινώσεις, μιλώντας στην ΕΡΤ, δήλωσε πως τα μηνύματα που έχει είναι πως πολλές επιχειρήσεις δεν θα ανοίξουν, καθώς δεν μπορούν να λειτουργήσουν υπό αυτούς τους όρους.

Tvxs