Μανώλης Δασκαλάκης

2020-06-28

Το σημερινό Μύρτος όπως το ζουν οι κάτοικοι και το γνωρίζουν οι επισκέπτες είναι έργο που φέρει τη σφραγίδα του.

Ο Μανώλης Δασκαλάκης του Νικολάου και της Δέσποινας το γένος Ζαχαριαδάκη, γεννήθηκε το 1928 και μεγάλωσε στο Μύρτος, παντρεύτηκε την Φωτεινή και απέκτησε δυο παιδιά, τον Νίκο και την Ιωάννα.

Από το 1953 και για 50 έτη υπηρέτησε την τοπική αυτοδιοίκηση και το συνεταιριστικό κίνημα από διάφορες θέσεις.

Πνεύμα ανήσυχο, κυνηγήθηκε για τις δημοκρατικές και προοδευτικές ιδέες του στα δύσκολα μετεμφυλιακά χρόνια και την περίοδο της δικτατορίας .


Γιορτή Τουρισμού και τιμές στον αείμνηστο κοινοτάρχη Σάββατο 3 Οκτωβρίου 2015

Τη Γιορτή Τουρισμού στο Μύρτο σφράγισε η αποκάλυψη της πλάκας που δίνει το όνομα στην κεντρική αίθουσα πολλαπλών χρήσεων, "Αίθουσα Εμμανουήλ Νικολάου Δασκαλάκη", ως αναγνώριση της προσφοράς του αείμνηστου κοινοτάρχη στην τοπική κοινωνία και την ευρύτερη περιοχή

«Έφτασε ως το τέλος, ικανοποιημένος και σε ειρήνη με τη συνείδησή του και τους αγαπημένους του. Γιατί ο σκοπός του ήταν να είναι χρήσιμος και όχι αρεστός, γιατί αγαπούσε την πραγματική ζωή, τον τόπο και τους ανθρώπους του. Μέτρησε τα χρόνια του, συνειδητοποίησε το χρόνο, και εκτίμησε ότι είναι πολύ λίγος για να μπορέσει κάποιος να φανεί χρήσιμος.

Γι' αυτό αποφάσισε να τον καταβροχθίσει όχι λαίμαργα, αλλά με βαθιά απόλαυση και ταυτόχρονα αποτελεσματικά με προοπτική και όραμα. Δεν είχε χρόνο για ατέρμονες συζητήσεις και συγκεντρώσεις, δεν έμενε στην τυπολατρία. Δεν ανέχτηκε παράλογους ανθρώπους που παρά την ηλικία τους παρέμειναν μικροί. Δεν παρέλασε ποτέ από μπροστά του ο παραφουσκωμένος εγωισμός. Δεν ανέχτηκε ποτέ εκείνους που χειραγωγούν τους άλλους, καθώς και τους καιροσκόπους. Τον ενοχλούσε η ζήλια και όσοι προσπαθούσαν να υποτιμήσουν τους ικανότερους για να μεγαλώνουν το μη πραγματικό μπόι τους και να οικειοποιηθούν τη θέση, το ταλέντο και τα επιτεύγματα των ικανών. Μισούσε να είναι μάρτυρας των ελαττωμάτων που γεννά η μάχη για ένα αξίωμα. Δεν εκτιμούσε τους ανθρώπους που δε συζητούσαν για περιεχόμενο και αξίες παρά μόνο για την επικεφαλίδα. Ήθελε την ουσία, η ψυχή του βιαζόταν για δημιουργία.

Μπορούσε να γελά με τα λάθη του. Δεν επαιρόταν για το έργο του. Δε θεωρούσε τον εαυτό του εκλεκτό. Σεβόταν τη διαφορετικότητα. Δεν απέφευγε ποτέ τις ευθύνες του.

Υπερασπιζόταν την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και επιθυμούσε να βαδίζει με αληθινούς και ειλικρινείς ανθρώπους, και να ζει σε ένα τόπο δίπλα σε πρόσωπα με ανθρώπινη υπόσταση. Ήθελε να περιτριγυρίζεται από ανθρώπους που αγαπούσαν τη ζωή. Ζούσε με την ένταση της δημιουργίας.

Δεν επιθυμούσε την καθολική αναγνώριση αλλά η κοινωνία και ο τόπος να δει την προσφορά και να αισθανθεί το έργο και τη δημιουργία. Σας ευχαριστούμε όλους. Τόσο για την εκτίμησή σας στο πρόσωπό του εν ζωή, όσο και για την αναγνώριση του έργου του και την αποψινή τιμή».

Νικόλαος Εμμανουήλ Δασκαλάκης, πρώην περιφερειακός σύμβουλος

Η ΤΕΔΚ Λασιθίου τίμησε τον Μανόλη Δασκαλάκη

Ήταν όλοι εκεί. Το Μύρτος, για μερικές ώρες δέχτηκε μεγάλο αριθμό επωνύμων αλλά και φίλων, που έφτασαν μέχρι το χωριό για να τιμήσουν τον Μανώλη Δασκαλάκη, το «Πετεινάρι», της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ο οποίος έκλεισε 50 έτη στον χώρο της Αυτοδιοίκησης, τιμώμενος από την Τοπική Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων Λασιθίου, για τη προσφορά του στον τόπο.

Ο Ευρωβουλευτής Σταύρος Αρναουτάκης,
ο βουλευτής Λασιθίου Μιχάλης Καρχιμάκης,
ο Πολιτευτής της Ν.Δ., Γιάννης Πευκιανάκης,
ο Νομάρχης Λασιθίου, Αντώνης Στρατάκης,
ο πρώην Νομάρχης Λασιθίου Γιάννης Γαρεφαλάκης,
οι δήμαρχοι Ιεράπετρας, Σητείας, Αγίου Νικολάου, Λεύκης, Ιτάνου, Νεάπολης, Μακρύ Γιαλού, υποψήφιοι δήμαρχοι, αλλά και πρώην δήμαρχοι, μέλη δημοτικών συμβουλίων, φίλοι του τιμώμενου και πλήθος κόσμου, το οποίο δημιούργησε το αδιαχώρητο στην μικρή αίθουσα του Πολιτιστικού έντρου Μύρτους. 

Για τον Μανώλη Δασκαλάκη, μίλησαν, ο Πρόεδρος της ΤΕΔΚ και Δήμαρχος Νεάπολης Νίκος Καστρινάκης, ο Δήμαρχος Ιεράπετρας Νίκος Χριστοφακάκης, αλλά και ο πρώην Νομάρχης Λασιθίου, Γιάννης Γαρεφαλάκης και πολλοί άλλοι.

Στη συνέχεια στον Μανώλη Δασκαλάκη, δόθηκε τιμητική πλακέτα, για να πάρει ο ίδιος τον λόγο και να αναφερθεί στη πορεία του, από τα πέτρινα χρόνια του εμφυλίου, της χούντας, μέχρι σήμερα.

Ενώ αποχαιρέτησε συγκινημένος όλους, ευχαριστώντας όσους τον τίμησαν.

Ίσως η πιο ενδιαφέρουσα στιγμή της βραδιάς ήταν το δώρο που έδωσε στον Μανόλη Δασκαλάκη ο πρώην δήμαρχος Ιεράπετρας Μ. Μαστοράκης.

Ένα πετεινάρι, ομοίωμα, για να θυμάται ο ίδιος την ημέρα, αλλά και το παρατσούκλι. Το πετεινάρι, είχε κάνει και αβγό, ενδεικτικό της αποτελεσματικότητας Δασκαλάκη.

Η βραδιά τέλειωσε με τη Δημοτική Χορωδία Ιεράπετρας και μικρή δεξίωση στον προαύλιο χώρο του Πολιτιστικού Κέντρου.

Έργα που φέρουν την υπογραφή  Εμμανουήλ Δασκαλάκη:


 • Κατασκευή βιολογικού καθαρισμού, ο 2ος στην Ελλάδα μετά την πόλη της Κέρκυρας με δωρεάν παραχωρηση οικοπέδου από την οικογένεια Εμμ. Δασκαλάκη
 • Αποχετευτικό σύστημα
 • Διαμόρφωση της σημερινής κοίτης και άλλα έργα για την προστασία του Μύρτου από τα ορμητικά νερά του ποταμού Σαραντάπηγου
 •  Αποξήρανση της λίμνης (βάλτου)
 • Επέκταση σχεδίου
 • Κατασκευή του υδραγωγείου 
 • Τσιμεντόστρωση όλων των δρόμων και των οικισμών 
 • Αγορά οικοπέδου και κατασκευή πολιτιστικού κέντρου 
 • Αγορά οικοπέδου και  δωρεάν παραχώρηση οικοπέδου της οικογένειας της οικογένειας Εμμ. Δασκαλάκη και κατασκευή αποθήκης  συνεταιρισμού
 • Προέκταση προαυλίου χώρου του Δημοτικού Σχολείου και κατασκευή του κτιρίου της Αρχαιολογικής συλλογής
 • Πρωταγωνιστικό ρόλο στη διάνοιξη του σημερινού κεντρικού δρόμου από Μύρτος μέχρι παλαιά γέφυρα
 • Δωρεάν παραχώρηση οικοπέδων  της οικογενειας Εμμ. Δασκαλάκη  για την διάνοιξη του κεντρικού δρόμου
 • Δωρεαν παραχώρηση οικοπέδου της οικογένειας Εμμ. Δασκαλάκη για την ανέργεση του Ι.Ν. Αγίων Αναργυργων  
 • Διάνοιξη του δρόμου  από Μύρτος προς Βάτο μέχρι τα όρια του νομού Ηρακλείου
 •  Κατασκευή και διαμόρφωση της κεντρικής πλατείας του χωριού και των παράπλευρων δρόμων 
 • Προκυμαία Μύρτου
 • Αναπλάσεις, πεζοδρομήσεις 
 • Μεταφορά νερού από περιοχή Χριστού,  απ' όπου υδρεύεται το Μύρτος, οι συνοικισμοί του και μεγάλο μέρος του δήμου Ιεράπετρας
 • Αντιπλημμυρικά
 • Προστασία του Μύρτου από τον Σαραντάπηγο
 • Περίφραξη του Σαραντάπηγου (προστατευτικά τοιχία σακούλες ποταμού) επί προεδρίας Εμμ.Παπαδάκη και με πρωταγωνιστή τον αείμνηστο κοινοτάρχη
 • Ανάπλαση του Ι.Ν. Αγίου  Αντωνίου
 • Αναγνώριση  της  παλαιάς γέφυρας Μουρνιών - γέφυρας Σαρανταπηγου- γέφυρα Κρυοπόταμου ως μνημείο από την Εφορία Νεοτέρων Αρχαιοτήτων
 • Στερέωση του κυρίως τμήματος και των θεμελίων της παλαιάς γέφυρας
 • Ανασκαφές Πύργος και Φούρνου Κορφή επι των ημερών του με δωρεάν παραχώρηση γης από την οικογένεια του 
 • Διάνοιξη δρόμου από διασταύρωση Μύρτου μέχρι οικία Βενιτουράκη, σύνδεση με παλαιό δρόμο Γδοχίων 
 • Διάνοιξη δρόμων παραπλεύρως της νέας γέφυρας  που φτάνουν μέχρι την παλαιά γέφυρα 
 • Διάνοιξη δρόμου από Τρουλί (σημερινό Νέο Μύρτο) μέχρι παλαιό δρόμο
 • Κατασκευή  χιλιομέτρων αγροτικών δρόμων που συνδέουν τις οικίες των οικισμών Νέου Μύρτου, Γαβρίλη, Κοπάνες  με το κεντρικό περιφερειακό δίκτυο
 • Διάνοιξη δρόμου από Νέα γέφυρα μεχρι το σημερινό λιμανάκι

Όλα τα παραπάνω, προβλέποντας την σημερινή, τουριστική ανάπτυξη του Μύρτου 70 χρόνια πριν. 

Άλλες εποχές λένε κάποιοι, οι άνθρωποι, όμως, πάντα γράφουν την ιστορία.

Μια ανάπτυξη, που όπως έλεγε χαρακτηριστικά, πρέπει να είναι ήπια να σέβεται το περιβάλλον και να διαχέεται στους ανθρώπους του τόπου.

Γι αυτό και με δικό του μοναδικό τρόπο, εμπόδισε της φαραωνικές επενδύσεις που σχεδιαζόταν στην περιοχή των παρυφών του Μεγάλου Κόλεκτου. 

Κάνοντας πράξη αυτό του το όραμα, άρχισε να κατασκευάζει, από το τέλος του 1968 το ξενοδοχείο και την ταβέρνα Μύρτος ( σημείο αναφοράς από την εποχή των χίπις και των παιδιών των λουλουδιών μέχρι και σήμερα  που παραμένουν αναλλοίωτα στο χρόνο μέχρι και σήμερα. Μία επένδυση για την οποία, έλεγαν χαρακτηριστικά " τρελάθηκε το Μανωλιό του Νικολάκι ".

Μια οικογενειακή επιχείρηση πρότυπο, που η κόρη του Μανώλη και της Φώτας, Γιάννα συνεχίζει επάξια την οικογενειακή παράδοση με πολύ μεράκι και αγάπη. Με το ίδιο πείσμα, με δυναμική και εργατικότητα η Γιάννα Δασκαλάκη αφήνει καθημερινά το δικό της λιθαράκι γράφοντας νέα κεφάλαια στην ιστορία του Μύρτου.

Ο Μανώλης Δασκαλάκης έχει γράψει ένα δικό του κεφάλαιο στην ιστορία του τόπου και όχι μόνο.

Πίσω από ένα σπουδαίο άντρα υπάρχει μια δυναμική γυναίκα,  για τον Μανώλη Δασκαλάκη,η Φωτεινή, κατά κόσμο Φώτα, η Φώτα των φτωχών, των κυνηγημένων.

Ο Μανώλης Δασκαλάκης, το "πετεινάρι" έφυγε στις 28 Ιουνίου 2015, λείπουν και εκλείπουν άνθρωποι της δικής στου πάστας, όμως η ψυχή του τριγυρνάει σε κάθε γωνιά του Μύρτου, όπου και αν ρίξεις το βλέμμα σου θα βρεις ένα λόγο για να τον θυμάσαι.

Γράφει η Δέσποινα Δημ. Παπαδάκη