Τρία χρόνια χωρίς τον Παντελή Παντελίδη: Ο μηχανικός των ψυχών μας

2019-02-26

Τρία χρόνια μετά το τραγικό φινάλε, ο Παντελής Παντελίδης παραμένει ένας από τους μεγάλους πρωταγωνιστές στην ελληνική μουσική.

18 Φεβρουαρίου 2016. Μία ημέρα που ξημέρωσε σαν όλες τις υπόλοιπες και έμελλε να μείνει βαθιά χαραγμένη στις μνήμες μας.

Είναι η ημέρα που θα θέλαμε όλοι να ξεχάσουμε, που θα θέλαμε όλοι να μην είχε συμβεί. Όμως είμαστε υποχρεωμένοι να θυμόμαστε εκείνο πρωινό που σκόρπισε απέραντη θλίψη και οδυνηρό σπαραγμό σε όσους αγάπησαν τον Παντελή Παντελίδη και τον ρίζωσαν ακόμη βαθύτερα στις καρδιές τους.

Η αποφράδα ημέρα όπου σίγησε για πάντα η φωνή που είχε αγγίξει τις ψυχές μας.

Ο Παντελής Παντελίδης ήταν η ονειρική περίπτωση του αυτοδημιούργητου - αυτοδίδακτου μουσικού και τραγουδιστή που κατέκτησε «εν μία νυκτί» ολόκληρη τη χώρα.

Ήταν το έμφυτο φωνητικό ταλέντο, ο αυθορμητισμός στη γραφή που ήταν αναπόφευκτο να μην προσελκύσει τη συζήτηση. Ήταν ο ευαίσθητος τραγουδιστής που προσέγγισε με αμεσότητα ένα αξιοσημείωτο αριθμητικά κομμάτι του κοινού, το οποίο του εξέφρασε πρωτόγνωρη αγάπη.

Ανέτρεψε τα δεδομένα, σάρωσε, απομυθοποίησε το στερεότυπο των αστέρων. Συνθετικά πάτησε πάνω σε καθαρές φόρμες του λαϊκού τραγουδιού, διατηρώντας γνήσια και ανόθευτα τα ακούσματά του. Ήταν το «φαινόμενο», ο χαρακτηρισμός που το απέδωσαν τα μέσα ενημέρωσης.

«Ο άνθρωπος πολλές φορές συναντά το πεπρωμένο του στο δρόμο που διάλεξε για να το αποφύγει», είχε αναφέρει ο Γάλλος συγγραφέας Bernard Le Bovier de Fontenelle (1657 - 1757).

Από την ηλικία των επτά ετών, ο Παντελής Παντελίδης ακολουθούσε ελπιδοφόρα καριέρα στο ποδόσφαιρο, αγωνιζόμενος στη θέση του επιθετικού.

Σε ηλικία 17 ετών, κατά τη διάρκεια ιατρικών τεστ από ομάδες που ενδιαφέρονταν για την περίπτωσή του, διαπιστώθηκε ότι έπασχε από μυοκαρδιοπάθεια. Ο νεαρός ποδοσφαιριστής που ονομαζόταν Παντελής Παντελίδης έπρεπε να αποσυρθεί από τους αγωνιστικούς χώρους για να προστατεύσει τη ζωή του.

Ο δρόμος που διάλεξε για να αποφύγει το πεπρωμένο του ήταν να δώσει Πανελλήνιες και να περάσει στη Σχολή Μονίμων Υπαξιωματικών Ναυτικού (ΣΜΥΝ) και στη συνέχεια να υπηρετήσει για δέκα χρόνια στο πολεμικό ναυτικό ως υπαξιωματικός.

Τελικά τον κέρδισε η άλλη μεγάλη αγάπη που είχε, εκτός από το ποδόσφαιρο: Το τραγούδι.

Το τραγούδι χάρισε στον Παντελή Παντελίδη τεράστια επιτυχία και απέραντη αγάπη. Το τραγούδι τον βοήθησε να πραγματοποιήσει τα μεγαλύτερα όνειρά του.

Ο Παντελής Παντελίδης διάλεξε το δρόμο του υπαξιωματικού στο Πολεμικό Ναυτικού και μετέπειτα του τραγουδιστή για να αποφύγει το πεπρωμένο που καραδοκούσε στην περίπτωση που θα συνέχιζε την επαγγελματική πορεία του στο ποδόσφαιρο. Σε αυτόν το δρόμο όμως συνάντησε το «πεπρωμένο». Στο απόγειο της δόξας του κι ενώ είχε ακόμα τόσα πολλά να προσφέρει

Ο θάνατος έχει τον τελευταίο λόγο.

Αρχίζει από τότε που γεννιόμαστε. Τον κοιτάζουμε συνεχώς κατάματα. Τον φοβόμαστε αλλά και τον αγνοούμε. Ζούμε προσδοκώντας να αποφύγουμε το απευκταίο.

Με το θάνατο του Παντελή Παντελίδη δεν έσβησαν τα φώτα.

Το νήμα της ζωής του κόπηκε νωρίς και άδοξα, όμως όσα πρόλαβε να κάνει στη σύντομη καριέρα του στη δισκογραφία, που διήρκεσε περίπου τριάμισι χρόνια, αρκούσαν για να λατρευτεί όσο κανένας άλλος καλλιτέχνης τα τελευταία χρόνια.

Το τραγικό φινάλε έδωσε διαστάσεις μύθου στην ιστορία του.

Τα φώτα θα σβήσουν όταν θα εξαφανιστεί από τις καρδιές όσων των αγάπησαν. Και αυτό δεν πρόκειται να συμβεί. Ο Παντελής Παντελίδης θα είναι εδώ «για πάντα».

Θα είναι εδώ μέσα από τη μουσική προίκα του, τα τραγούδια του. Τραγούδια που εξέφραζαν τη δική του ψυχή και άγγιξαν τις ψυχές του κόσμου. Γι' αυτό αγαπήθηκε έντονα, επειδή ήταν μηχανικός χιλιάδων ψυχών. Η τέχνη εξουσιάζει το συναίσθημα και ο Παντελής Παντελίδης το κατάφερε στο μέγιστο βαθμό.

Ήρθε στη μουσική πραγματικότητα αιφνιδιαστικά και έφυγε με τον ίδιο ακριβώς τρόπο το πρωινό της 18ης Φεβρουαρίου 2016, σε ηλικία 32 ετών.

Πηγή : hit-channel.com