Υποθυρεοειδισμός: 6 συμπληρωματικές θεραπείες που βοηθούν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων

2019-11-27

Ο υποθυρεοειδισμός είναι διαταραχή του θυρεοειδούς, η οποία χαρακτηρίζεται από επιβράδυνση των λειτουργιών του οργάνου και συγκεκριμένα μειωμένη παραγωγή χρήσιμων ορμονών. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την εμφάνιση συμπτωμάτων, όπως κόπωση, καταθλιπτική διάθεση και αυξημένο βάρος.

Ο γιατρός χορηγεί φαρμακευτική αγωγή, η οποία είναι απαραίτητη για τη διαχείριση της δυσλειτουργίας, κυρίως την ουσία λεβοθυροξίνη. Αλλά ακόμα και με τα φάρμακα, συμπτώματα όπως η κόπωση, η αύξηση βάρους, οι πονοκέφαλοι και άλλα μπορούν να επιμείνουν και να ταλαιπωρήσουν τον ασθενή.

Οι συμπληρωματικές θεραπείες - που χρησιμοποιούνται σε συνδυασμό με την συμβατική πάντα αντιμετώπιση - μπορούν να μας βοηθήσουν να ανακουφιστούμε από τα συμπτώματα. Απλά βεβαιωθείτε ότι το έχετε πρώτα συζητήσει με το γιατρό σας πριν δοκιμάσετε οτιδήποτε καινούριο και μην παραλείπετε την φαρμακευτική σας αγωγή.

6 συμπληρωματικές θεραπείες που βοηθούν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων του υποθυρεοειδισμού

Βελονισμός

Η αρχαία αυτή τεχνική βοηθά στην ενεργοποίηση χημικών ουσιών που «σκοτώνουν» τον πόνο ή ενεργοποιούν την ροή και την πίεση του αίματος. Με αυτό τον τρόπο, έρευνα (αν και μικρή σε εύρος) εντόπισε μια μείωση στα συμπτώματα του θυρεοειδούς μετά από συνεδρίες βελονισμού για πάνω από 12 εβδομάδες.

Διαλογισμός

Πρόκειται για μια πρακτική χαλάρωσης νου και σώματος που αυξάνει την χαλάρωση και την ηρεμία, μειώνει την αρτηριακή πίεση, καταπραΰνει από συμπτώματα άγους και κατάθλιψη και βελτιώνει τη συνολική υγεία και την ψυχική ευεξία. Αν και υπάρχουν ελάχιστα επιστημονικά στοιχεία σύνδεσης του διαλογισμού με τον υποθυρεοειδισμού, πιστεύεται ότι μπορεί να βοηθήσει λόγω των επιδράσεων στο νευρικό σύστημα. Ο διαλογισμός μπορεί να επαναφέρει την ισορροπία και γι' αυτό συστήνεται η καθημερινή εξάσκηση για τουλάχιστον 20 λεπτά.

Γιόγκα

Η γιόγκα βοηθά στην ενδοκρινική ισορροπία. Οι πρακτικές ασκήσεις όπως οι asanas (θέσεις) και οι pranayama (ασκήσεις αναπνοής) θεωρείται ότι εξισορροπούν συνολικά το ενδοκρινικό σύστημα. Η λειτουργία του θυρεοειδούς επηρεάζεται κατά πολύ από τον υποθάλαμο και την υπόφυση. Γι' αυτό και αναφέρεται η ισχυρή σύνδεση ανάμεσα στη γιόγκα και στην ανακούφιση από τα συμπτώματα του υποθυρεοειδισμού.

Μασάζ

Η θεραπεία μασάζ έχει βρεθεί ότι βοηθά σε διάφορες νόσους, από άγχος και κατάθλιψη μέχρι υπέρταση, προβλήματα με τον ύπνο, πόνο και άλλα. Αν και η θεραπεία αυτή δεν έχει μελετηθεί άμεσα σε σχέση με τον υποθυρεοειδισμό, θεωρείται ότι βοηθά το λεμφικό σύστημα και ενεργοποιεί τη ροή του αίματος, ευεργετικά στοιχεία για τον θυρεοειδή. Χρειάζεται όμως να βρείτε έναν επαγγελματία που να γνωρίζει.

Συμπληρώματα διατροφής

Ορισμένες θρεπτικές ουσίες - η τυροσίνη, το ιώδιο, το σελήνιο, ο ψευδάργυρος και ο χαλκός - είναι απαραίτητα για τη σύνθεση της ορμόνης του θυρεοειδούς. Έτσι, το πρώτο βήμα είναι να κάνετε εξετάσεις που θα σας δείξουν αν έχετε κάποια ανεπάρκεια/ έλλειψη σε θρεπτικό στοιχείο. Στη συνέχεια, μπορείτε να επιλέξετε να καταναλώσετε σε μορφή συμπληρώματος το θρεπτικό συστατικό που χρειάζεστε.

Άσκηση

Οι έρευνες έχουν δείξει ότι η άσκηση είναι αναπόσπαστο κομμάτι της σωστής λειτουργίας του θυρεοειδούς. Μια μικρή έρευνα του 2015 απέδειξε ότι η λειτουργία του θυρεοειδούς βελτιώθηκε σε ασθενείς με υποθυρεοειδισμό που ακολουθούσαν πρόγραμμα άσκησης. Συγκεκριμένα, η μέτριας έντασης αεροβική άσκηση (όπως το κολύμπι και η γιόγκα) συσχετίστηκε με καλύτερα αποτελέσματα παραγωγής της αντίστοιχης ορμόνης.

πηγή: Εναλλακτική Δράση